一直諗唔明,點解所有魔法設定都係越舊就越強?

336 回覆
926 Like 26 Dislike
Prototype 可以係Full Power

但量產機一定係 慳資源用少啲function

呢一點就可以類比

當然如果改進埋功能 就變咗第2樣嘢
巴格達電池 用於電鍍比現代人早一千八百多年又係咪無效率? 其實有好多技術現代落後於古代。
至於木技術因為古代貴族建築要求「精美」所以技術本身要求好高。
古舊就可以set佢難搵/冇人識

故事就
合理主角大爆發/劇情大反轉/最強招式對撞

遊戲就
等你解任 高lv後期先用到
我屋企部冷氣機
廿年前用到依家
近排先得閒滴下水
但仲好夠凍
唔係咁講
好似牛頓係將成個經典力學同埋一啲科學實證既方法整合哂
係發明左一樣新既科學觀念出來
牛頓之前係冇人諗啲理論同公式可以連埋一齊用做個體系
愛因斯坦就將差唔多將牛頓既經典推翻,或者叫做將所謂物理學無限擴張左出去
時間同空間變左相對既,又係一種全新既概念
除非真係有人證明到弦理論
如果唔係乜都base on 相對論其實都唔係新野
近代我覺得最改變到人類既理論或者理念係blockchain,點睇
唔係呀,好多野真係意外就意外
或者天才得一個就係得一個
例如呢部撈返出來既古代計算機一樣
https://www.youtube.com/watch?v=IgF3OX8nT0w
就算放落現代都未必係低效
巴格達電池咁大舊
我冇話唔精美,一直都話低效,而現代觀念效率=強
請對題討論

鍛造技術&冶金技術係一個好例子
還有例如「曜變天目」係一種北宋時期失傳燒瓷技術,現餘成品全部係國寶級,現代技術完全做唔到。
古早味D野特別貴
你用金系武俠個道理代入返就明
降龍十八掌 明朝之後連十八掌都唔齊
我段重點係電池近代要到「十八世紀」先再有,而電鍍更加係十八世紀之後先有,電池同電鍍技術足足在人類歷史上「消失」咗一千八百年!
純正就勁d?
四代個螺旋丸都純正 之後鳴人加呢樣加果樣
認真鳩答,傳統魔法設定強弱前提係個世界觀係高魔定低魔,只有高魔世界先至出到強勁嘅魔法——哪怕背景設定係類現代、有科技發展都係咁行。例如《鋼煉》就係有科技發展嘅高魔世界 

否則個世界只係得低魔,就算幾古代都係得啲19魔法,甚至係戲法可以用出嚟。《魔戒》嘅中土世界就算古代,但其實已經係去緊末法時代,所以精靈歸隱,甘道夫就算升到白袍都無咩好勁嘅魔法好用。啲魔神、戒靈、炎魔其實真係好虧 

一般高魔世界就係愈多所謂嘅遊離能量,而隨住班痴線佬玩得愈開心,啲能量留俾後世嘅就愈少,所以時代愈後,魔法愈廢就係咁解 
係咪d撚樣開發完d正野 梗係自肥啦
然後慢慢家族冇人學到寧願收埋都唔俾人學
初代火影
呢種都係常見而合理既設定
2003年嘅sars
你舉果啲例子其實有啲問題

現代科技要起個金字塔有咩難度?中空嘅玻璃金字塔都起到,幾乎實心嘅石材金字塔反而會做唔到?唔起嘅原因只係起嚟根本冇用途

古代冶金連鋼都唔能夠有效完全溶到,枉論提煉同使用現代合金鋼常見嘅鉻、鉬同鎢等,亦都冇現代冶金學知識,唔識整合金鋼;因此大馬士革鋼會強過現代物料係幾乎冇可能。大馬士革鋼嘅傳說好大程度係因為佢對比果個時代嘅「鋼」優勝咁解,因為同時代嘅鋼連carbon content 都控制得唔好

至於小提琴可能你講得啱,但原因好多時係因為呢啲頂端嘅樂器冇市場,冇市場就冇人投資生產自然淘汰,同技術關係未必咁大
武肺咁樣
遠古生物都大隻過現代物種啦
的確係冇效率喎個電池只係普通中學化學會玩嘅電池實驗setup嚟,普通鉛酸電池已經贏咗

古代科技j還j 無理由會覺得現今科技比唔上
現代係做到
近年仲愈做愈似
而家咁多儀器去分析件成品 用吓你個閪腦都知唔會「完全」做唔返出嚟

如果要重現返古代嗰三隻碗要慢慢試唔同嘅參數
完全係錢同時間堆砌出嚟
一係你呢個研究有極吸引嘅回報 有財主科水俾你搞
唔係就只會得返啲痴線佬 靠住股熱誠先會肯去挑戰呢啲技術
嗯,呢個的確唔關低效事,純粹係因喜好轉變而失傳
不過都唔會話建盞係一種比較「強」嘅技術
而家hard-code都無人學
大家改面個浸交貨算
後面個logic亂撚到傻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞