一直諗唔明,點解所有魔法設定都係越舊就越強?

336 回覆
926 Like 26 Dislike
1. 唔會完全失傳 但唔會普遍流傳 只有少數幾人容許學識以保國家實力 解釋到點解遠古魔法咁強 但無咩人識
2. 點會奇怪 你用外卦統治咗世界 跟手緊係第一時間清哂其他識用外卦既人以免佢地覆桌
已經證明左work,cost又唔高嘅野點解仲要重新自己去寫一次
唔通每個人都要自己由加減乘除開始全部寫起咩
你學數學1+1=2個陣會唔會又要自己寫返篇文去證明1+1真係等於2先
根本成個科學嘅世界就係不停企喺前人嘅膊頭上面,on top of 佢哋嘅成果去繼續發展傳承,發現有錯嘅時候再去修正,為後人繼續打好個基礎
拎啲會一路進步嘅野出嚟話以前勁啲,我真係睇唔明
太強既武力係和平既世界只會係威脅
舊時同大自然對抗,身體質素都唔同現代安逸個班人
要睇返作品設定
例如天災人禍做成技術斷層而失傳
因為技術唔係自然流失同淘汰
變相好多技術要重新累積
自然就差過完整既古代魔法
一開始以為問作者心態/現實歷史典故

點知係到問作品設定
當底層咒文變咗古代魔法語
大家滿足於現有術式
但係時代變緊
人要同時兼顧嘅問題唔同
突然出現一個新問題係已知術式解決唔到
就要重寫,呢個時候識底層咒文嘅人就超勁

假設黎緊手機會加入一個新sensor
誇張D當係暗物質sensor
舊有package冇呢個功能
第一水嘅app一定唔係呢班表層工程師寫
一定係識底層code嘅慢慢由頭打過
將數值轉換公式逐個變數入落去
令sensor畀嘅數字變有意義資料

世界觀完整嘅作品
多數會寫現成術式係一件事還一件事
令魔法易學易用
但當要同時處理幾種屬性嘅效果
就要幾個魔法師合作
只有識底層咒文嘅高階術師
先會針對問題重寫
但呢種複雜問題唔常見
通常解決咗隻特殊魔獸就冇百幾年都唔再出現

而要成為熟悉底層咒文嘅人
除咗要爬文背code
仲要好強logic
冇邏輯教育嘅中世紀唔係人人學得黎
越黎越少人學,然後相關典藉流失

其實唔係古代魔法/道具強
而係自由度大,但難駕馭
只要唔係失傳就一定會愈黎愈勁,唔會愈舊愈強。
但而家大部分19動畫都係同一招火球術,舊一代勁幾百倍係完全唔合理
其實你值搞錯哂,底層個啲code唔係難,係麻9煩,所以唔洗搞就唔搞。 會搞大把人搞得掂
而家呢個世界不斷進步,finance個邊不斷幾追求快0.01秒,以前啲人邊到識

你個例子係古代魔法好垃圾,每次都要從0開始念咒先出到小火球出黎。重點係佢地點都冇方法出到大火球
而家就直接skip左念咒,直接出大火球,點會覺得以前勁啲你就屌緊佢地唔識再念咒出小火球
關咩事
Hardware嗰浸不嬲有人做,量子電腦成個玩法唔同曬班癲佬都搞得掂啦
而家電腦世界其實好難有有用嘅技術失傳,你拎佢黎同魔法類比根本就比唔到
睇作品設定
以前讀書阿蛇話
點解啲雕像用宜家既工藝係做唔到
因為以前啲人真係用一世人去做一樣野
又少娛樂咪不斷鑽研相關既技術
唔似宜家現代人乜都識啲 樣樣識冇樣精
啲作者有可能都係取材至呢到
唔明點解會由設定講到去現實
而又唔提作者點睇個現實(取材)

可能你好熟programming, 但個作者唔熟呢
其實呢啲奇幻作品入面
時間同學術嘅進步多數都係無咩關係

千年前同千年後個世界除咗啲人生老病死之外其實唔會有變化
即係好似魔戒咁一千年前同一千年後啲人都仲係精靈射箭, 騎士揸劍斬半獸人, 永遠都好似喺中世紀咁
直到主角時間線出現有大事件先會刺激到時代嘅變化

所以喺奇幻世界觀入面嘅"古代技術" 其實唔可以套用現實中嘅科技進程去做比喻
當時代無變化, 科技無進步
所謂古代魔法只係一啲無喺市場上流通嘅技術
因為佢上一次出現已經係幾百幾千年前, 所以先會比人叫古代
但佢一啲都無落後時代

而呢種罕見性就成為咗一個好有信服力嘅理由話佢好勁
就好似亞瑟王會有把獨一無二嘅石中劍, 又或者屠龍刀倚天劍咁, 勁過哂同時代嘅同類產品
最強賢者

咪啱你所想

不過無腦到癲
先唔講呢個比喻物理學零分

但你首先已經假設左魔法個能量來源會慢慢衰減,但而家只係講緊一啲古老開發出黎既咒術使用上會勁過新術好多。

如果你個假設成立,咁用喺後世時候,舊術一樣會弱....咁呢個討論就唔會存在。

都仲未講有啲設定上,魔力來源係恆定既故事,例如舊版鋼鍊入面既「人命」
科技/科學 行共享精神 係全人類可以學 一齊推動 一齊進步

魔法係行師傅制
1:教識徒弟冇師傅 唔會全部教晒
2:假設初代魔法發明者係曠世奇才 (或者係神)發明左套魔法理論A 但佢徒弟既天賦肯定唔夠佢高 肯定學唔晒成套A 咁佢傳比徒孫既只有A1;到佢徒孫可能係個好有諗法既人 改良左套更適合自己 適合教學 但弱化左既A2出黎 n代後既An自然唔夠A勁(初代為A 遠古魔法我假設為A1234 都會比An強)
3:太勁/太大殺傷力會比後代列為禁術 繼而失傳
我諗古代有垃圾嘅
highlight咗勁又失傳個隻啫
科學革命之前嘅人都係祟古
起源就梗係最勁架啦
同雖然儒家垃圾
但呢單野同儒家無關wow
=唔存在/隱世高手/以前勁
抄金鏞,金鏞小說d 武功都係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞