一直諗唔明,點解所有魔法設定都係越舊就越強?

336 回覆
926 Like 26 Dislike
係囉 點解會咁
因為資源全部都係用完就無,參考好似石油黃金鑽石

舊時代擁有最好既資源(例如d咩咩祕境,遺跡)

佢地既技術係點樣用最上位既能源,隨時間推移,後代只可以不斷搵d次資源去取代原先既

所以傳統技藝會慢慢消失,同時會出現一代不如一代既現像(個人理解
呢個解釋又幾合理
結論:中國功夫=魔法
血統論
血統越溝越稀咪越黎越廢
就好似skyrim咁
第一個比魔神莫格拉巴爾
轉變成吸血鬼既哈孔咪係最正宗
其他下僕既下僕變既混雜種咪叫劣血種
成街都係個d 垃圾自然越變廢
古早味魔法
好似programming一樣
二十年前儲存容量貴
Programmer其中一樣必要能力
係用底層基本code去慳位
但今日儲存容量平,加上系統比以前複雜
新programmer只係識copy現成罐頭package
用一句call入面既功能出黎
搞到一個簡單電筒app
又以前直接寫一句:
send指令畀底板->LED full power
隻app頂籠一二百kb
到宜家成個攝影package掟曬入去
最尾加一句只係開閃光燈指令
隻app一二百MB變常態
所以直家D機越更新越慢,就係多左一堆用唔著嘅package功能

新一輩係咪廢過老一輩
唔係,佢哋係黑心企業文化逼佢哋高產
冇時間每寫一隻app都去研究部機底層結構
加上新app複雜性大咗,可以用現成冇人會逐part研究
而商家唔介意隻app大份嘥Ram, 順便屈你加Ram
久而久之多數人都用現成,冇人識底層

魔法同理
當前一寫好一堆好用嘅術式
後世自然會慢慢只識用現成
自創一個超越舊有只會越黎越難
最後新一輩只識用好現成
冇人識由頭寫起
B仔買咗熊呀
問下蔡瀾點解要食正宗
認同
古時冇系統性嘅教學制度,技術易失傳嘛
芙莉蓮嘅殺人魔法
如果話失傳/秘術就無得咁計啦

另外就係可能有斷層同埋環境唔同
打仗死晒勁人
和平時間就諗下點賺錢好過殺人
仲有 survival bias

想像下,如果有個具魔法根底嘅角色接觸到某種古魔法,但係其實近代魔法根本有更好嘅版本留通緊(例如更加有效或者易啲上手)。咁個角色根本冇原因要浪費時間去學隻古魔法

同埋如果隻古魔法真係廢嘅,咁都唔會有人浪費資源去保存佢。個角色點樣接觸到呢?
類似精靈術咩咩妖精 元素呀潛力
一定係自然系最top
我都想知點解
睇作品既啫
福利蓮入面舊時既殺人魔法去到現代變普通技
因為任作者鳩噏
因為唔係科學
所以c++快過python
因為渣嘅一早失傳咗
又係 都唔知點解要比喻為科學
咪係,睇龍珠都係愈後愈勁架啦
你玩課金game,新出既都會屌打舊有
用嚟做例子姐
科技越高 = 神秘濃度越低 = 魔術越弱
即好似功夫武術咁 由古代到現代 假設每個師傅都keep住教8成功力俾徒弟 之後一直流傳 到依家仲剩幾多?
因為現代唔需要用魔法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞