一直諗唔明,點解所有魔法設定都係越舊就越強?

336 回覆
926 Like 26 Dislike
夜天之書都係古代野, 都係勁到顛
因為太勁 唔係人人睇完都學到晒,失傳機會就高
咁視古代魔法為高科技先古文明嘅遺物又幾講得通
驅逐良幣的概念

勁嘅魔法可能使用門檻高,就算真係有人使用到,佢都可能唔識教人或者搵唔到個過適合嘅人去傳授。最後佢可能只係寫咗喺本書裏面,或者刻咗喺埲牆上就算。

反而,弱嘅魔法通常都係使用門檻低,咁樣可以教人嘅人同埋可以學識嘅人就自然多咗。
但擬似太陽爐除左紅色GN粒子對人體有害同埋係非半永久能源好似其他性能同原型冇大分別
一樣可以玩雙核心
失格紋
垃圾番
鬼佬故仔都有呢d思想喎
反而唔明點解會咁類比
屬於人類嘅嘢,人類發展得越耐咪越勁
魔法設定通常都係來自自然
同人類發展幾耐冇咩關係

再講,呢個係印象問題
宗教神話大部份都係來自古代
調轉你會覺得,古代嘅神通會勁啲
另一方面可以以魔法作為戰爭能力既層面去睇

假設古代魔法強到有核武級水平 只會有幾個結果

1. 國家/群族簽定和平協議唔比再學/流傳 唔係只會攬住死 所以就算有人識都只會係領導人物
2. 得1個國家/群族識 佢地用古代魔法統治咗世界 之後當權者只將識得呢個古代魔法既人殺光以免佢既主權受到威脅 所以古代魔法唔會流傳
3. 全世界攬炒 剩翻啲邊境唔識魔法既民族 自然無人識
魔法科高中的劣等生
魔劣咪冇set古式魔法勁d
個setting咪話古式係隱密性高不過慢 要快就係現代魔法
用呢個例子可以解釋到其中一個原因:

係不正經魔法講師與禁忌教典入面,設定古代魔術遠比當代魔術勁,不過一場遠古的正邪大戰死晒識古代魔術的人,淨返落黎的人由頭開始探索魔術
失傳 多數係太難學, 只有少數人可以用, 太少機會用 之類

然後幾代人之後就冇人識
咁主要原因就係失傳
現代咁多引誘都一心一意
代唔代表勁過古代呢??
大隱隱於市
但都可以講相對論推翻咗牛頓嘅理論,即係物理學一路都由唔同年代嘅天才一路完善同擴展,而好少無啦啦話發現到個失傳嘅理論/系統,可以遠超現今嘅理論
幼女戰記咪越新越勁
勁既魔法師去晒根源
剩返d既魔法師愈來愈廢
雖然冇儒家 但一樣有老屎忽心態
專家話係焚書坑儒燒哂,搞都幾個Gen都只可以口傳所出咪無心識用
唔好傻啦,古代人營養差,體格參差,就影響左訓練系統既建立,訓練系統不良,等於成果驗證唔到,仲咩有本書有口訣,根本得唔得本身就好成問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞