一直諗唔明,點解所有魔法設定都係越舊就越強?

336 回覆
926 Like 26 Dislike
只要將寫app睇成對手機刻印魔法
你會發現現實係發生緊
上一輩寫嘅結構精簡強大
新一代為咗縮短貨期賺頭啖湯就大份多bug兼食ram
有啲故事會諗個理由令舊技術失傳
例如打完仗當權者特登封印技術費事有人作反
ai過份發展智能叛變所以禁止研發ai
以前得魔王勢力用黑魔法戰後變咗禁術所以失傳之類
魔法越舊越勁其實都講得通

機械人先跨張 掘到部舊機械人/比人廢置果d 仲勁撚過現代係咩玩法

睇吓金字塔,而家啲人都整唔到出嚟
Turn A Turn
Turn A Turn
7.62 子彈 以前
5.56子彈 依家
我問過泰拳師傅Tony Jaa, 佢話果d 係古泰拳
依家唔用,因動作太大,好危險
相同類比,經過實戰洗禮,武術同魔法都會趨向精煉
唔太一樣
efficiency=/=performance
樓主講嘅嘢攞現實例子應該係核彈科技
封印咗80年依然係軍事破壞力嘅天花板
但係太多限制所以唔普及
類似tesla?
有技術但比有marketing 有權既人打壓,普求唔到
鐵血
號角壟斷咗ms科技所以咁多年嚟冇乜點全部
cost down版嘅現代格雷茲骨架出力低過雙爐古代高達骨架
完美解答左
大量無謂dll patches 拖慢哂啲資源
因為現代冇乜魔法

以前有

一定係失傳咗
古代啲軍用拳/槍術都好精煉 用人命實踐出嚟 但係流傳唔到落嚟
全世界都係小農dna
我都係咁諗
有d作品都係有類似設定
有套野仲講惡魔扮人類混入人類社會改寫人類對魔法既認知
同打壓d認真研究魔法既人
失傳嘅嘢唔係現代出現過 咪冇人有方法破解囉
又唔好一碌鳩打曬
用手工藝咁諗
可能係畀其他野取代左/ 失傳左
唔完全係老屎忽咁計嘅
雖然啲老屎忽偷用人地概念
金庸功夫都係啦
教識徒弟無師傅
越教越少

有人搵到最古老本秘笈咪學得最完整
九陰真經
呢個解釋只限/假設魔法係由古人發明,所以愈古老就愈正宗愈強大。

但如果魔法係大自然嘅一部份,好似煉金術煉成陣、FF嘅魔晄,就會係因科技發展而後人會更強大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞