一直諗唔明,點解所有魔法設定都係越舊就越強?

336 回覆
926 Like 26 Dislike
以炮會友
但神代啲英靈係勁好多
On9
即係阿青同白猿學劍以一敵百,之後越國士兵模仿出越女劍,之後傳傳下去到射雕變咗垃圾招
其實好多輕小說個背景係中世紀異世界咁上下,現實中世紀個時教會權力過大,又on99覺得聖經一定係啱,其他同聖經有出入都係異端燒毀晒,例如d科學同草藥知識

所以咪出現一段時期個科學進步停濟咗,什至好多研究同日常常識仲差過以前古希臘古羅馬時期

例如日心說古希臘就有人研究緊但只係觀察技術唔夠未研究到一個統一模型,但你教會燒晒所有日心說研究迫全世界人信地心說,咪變咗科學技術退步仲差過古代科學

類似嘅嘢放落異世界小說到,咪調轉咗變成魔法技術失傳,現代魔法差過古代魔法
任何人開發到股票必賺既程式都唔會派街坊
係科技神教on9 淨係準考古
唔準人諗新野黥整之嘛
人都係果啲人
又唔係蠢左,點會無法重現
果啲咩營養學訓練果啲我唔會駁你
我係信古人既技巧係好啲既
但流傳唔到落來主要係因為冷兵器根本冇用
咁仲好來把撚
個個都係咁, 所以最後就失傳抵撚死
答錯手藝會被淘汰係因為機器出現,冇左個價值係到,唔係點都會傳落去。
動畫古代魔法勁過現代,又冇野取代古代魔法係完全唔合理。
睇故仔點寫啫
咁會有創新加啲野入去
啱阿,好似套失格紋咁話大爆炸所有識魔法嘅人死哂,書都燒哂咁咪合理囉
教識徒弟無師父?
1.一定唔會失傳,因為協議只係張紙,就如而家同意唔會核戰,但冇國家會放棄核武
2.都奇奇怪怪咁,你講嘅即係寫輪眼
來自新世界 個處理方法好迂迴
不過唔係魔法 超能力設定唔同
你呢個case係古人得100mp所以好精打細算令到閃光術mp消耗降到去10mp
現代人隨便都幾萬mp,完全唔介意放招閃光術扣100mp喎
呢個係技術流失嘅過程
重點係底層code慢慢冇人用
最輝煌時期一定係人人都用底層咒文創作術式
可以為唔同用途訂造專屬魔法
但當數量累積到連 Fireball 都有廿款
就冇人屎忽痕走去花時間重寫訂造
現成術式已經夠豐富應付絶大多數情況
當冇人學底層咒文
剩係詠唱現有術式
暫時冇用嘅會被遺忘流失
最後已知術式有限
同時冇人有能力重寫
你睇哈利波特同怪獸 末已經知答案
魔劣

用高科技 +魔法
正想講呢套野,不過呢套野既魔法係講每個人既魔法能力上限,而主角係拎魔法黎當科學原理咁樣改進
其實佢算係幻想科學多過魔法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞