一直諗唔明,點解所有魔法設定都係越舊就越強?

336 回覆
926 Like 26 Dislike
遠古/失傳魔法,一定屌打現代
現代就乜都係弱化版咁
但如果魔法係科技嘅一種,
唔係應該越多後期越精煉?
例如每一代都會有啲改進,
威力再加強
個設定係愈古老就愈純正呀嘛
易寫左
蘑菇出名抄蘑菇
有冇例子
幾十年前做工廠都養得起成頭家同買樓
現在做到成隻狗咁都唔夠養自己又點睇
問過奈葉未?你幾古代魔法都俾佢一炮收皮
愈純正嘅腳膠就愈鍾意奶腳
處女
認真答
本身呢d高難度野普及率好低,接觸到嘅人,或者會學習使用嘅人基數都低,
你當佢手藝野咁理解,唔係個個接觸到都可以練得到最勁同理解晒,一代可能比一代理解得少。仲要古代個語言會慢慢淘汰。
現代魔法弱d, 但個難度可能都低d,普及率自然高。
咁主角通常都係遇到世界毁滅級嘅危機,加埋主角光環,先會接觸到同練得到呢d古代魔法。
失傳左咪由零開始囉
等於講到古武術最勁,根本現代技擊先係最精煉
崇尚老屎忽心態 仲有垃圾儒家思想 冇其他原因
金庸系列 天龍八部嗰堆都打撚死人
假設所有能量都係黎自太陽,只係恆星既吸收同儲蓄方法唔同。而另一個星球運用太陽能既方法就叫做魔法,咁太陽會慢慢衰老,魔法咪越黎越雞
寫歴史可以唔使咁清楚嘛
好似希臘神話咁,越舊時代嘅人魔力/體質越勁?
黃金時代〉白銀時代〉青銅時代咁?
就算間中有流失/誤傳,但個個年代都有天才,有個咁多年嘅研究底又點會廢咗
純粹係要突然出現又勁又無咩人知嘅魔法,作係古代魔法會易寫d
閃電五連鞭
現實和尚都係越舊越好
現代太多娛樂,好難做到以前個種一心一意修行
因為可能冇場景比佢地用到,佢地都冇動機研究到最深,或者風險太大,又冇人比佢參考,或者練成之後嘅近幾代都冇後人到佢同樣高度。
因為唔揀練古代魔法仲有好多其他野練。
因為「方便」,呢個設定係超級方便。

遇到作者解決唔到嘅問題,或者故事開始冇發展,就「發掘一件100年前武器」,再搞唔掂,就發掘「1000年前嘅古代遺物」,在下一次就係「10000年前史前人類嘅聖遺物」,再黎「1億年前上一個文明」。

係取之不盡嘅推劇情燃料。

而按照實際咩越王勾踐劍可能仲廢過你把餐刀呢種setting,就需要你自己花好長篇幅去推進研究話「一百年後嘅科技」,因為冇得從未來拎嘢。唔係唔得,但寫起身會好辛苦,因為set死咗個天花板就係「依家呢個時代」,劇情發展唔落去就唯有機械降神。
點解關太陽事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞