一直諗唔明,點解所有魔法設定都係越舊就越強?

336 回覆
926 Like 26 Dislike
日本仔迷思
Prototype勁過mass production
美軍:
點樣寫最後咪又係主角最強 冇乜睇頭
因為要有過程同理由俾班主角去搵
如果海賊王第一日就整到古代兵器出黎=完
司波達也?
用0同1寫program一定最慳resource
但係有冇人識寫
都唔會夠現代嘅科學訓練同營養勁
咩流傳唔到全部傳說嚟,啲中國人最鍾意ff打飛機,呢種心態令中國嘅武術而家永遠都唔會夠外國人嚟
手工藝係咪計咪隻錶?
Gundam OO係咪打破左呢個迷思
天花乜鳩板
以前嘅人係對付大自然,近代嘅人係對付人
龍珠啲人條褲?
珍,最撚鍾意貴古賤今,黃帝內經吹到黃帝時代以前啲人個個幾百歲命
因為經典既招式/魔法先經得起時間考驗
就好似音樂咁, 好聽既先有人記得
所以調返轉有個錯覺係大部分舊歌都好聽
全部都係老屎忽
一代不如一代
失落的魔法,滅神魔法。
可能因為古代魔法難學姐
因為好多時魔法都唔係人自己發明出嚟
係其他種族/ 神傳比人
第一代人可能淨係理解左原始版本既一部分
而後代就根據嗰一部分再發展既話
要超越返原始版自然有難度
呢啲係少數例子啫,絕大部份都係越新越勁
你想像下一百年前喺屋企冇電冇自來水冇沖廁冇洗衣機,你會點生活
你用緊部電話同電腦,對比十年前嗰部都勁咗十倍有多
prototype可以玩多啲奇怪科技
美軍都有過3d thurstering f16
yf23機動力勁過f22
我諗係因為通常設定上古代世界應該係魔法為社會主流,多人用就會發展得非常進步同多元化。
但因為長期敵對、戰爭、滅族etc 導致某啲派系式微甚至失傳,剩返勝利方嘅魔法作為魔法主流,多元性減少。
再加上精英主義+皇室主義+戰爭後果又限制咗人接觸魔法令到魔法師減少 (因為魔法破壞力太高+魔法係權貴同智慧象徵) 所以點解平民通常都係近戰, 而盜賊會識少少低階魔法
情況就好似假如ww3令到全世界科技倒退變返冷兵器時代,忽然有條友揸架坦克出嚟咁
量產太陽爐=垃圾
可以解釋係遠古麼法係由神留落嚟
所以好撚柒勁
但神之後因某啲原因就脫離人界
留低嘅魔法隨時間失傳
而人發明嘅魔法遠遠及唔上神傳嘅魔法
營養就一定古代輸㗎啦 講技術都可以一戰嘅
明代戚繼光本紀效新書有圖同口訣 但係要起朝鮮皇帝個書房先揾得返真係流傳唔到去後世
點解精煉就係因為睇佢戚家軍啲戰績就知
個business model 唔同咗俾你講到科技大倒退咁
連登都係咁啦
愈舊愈過氣嘅嘢就愈捧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞