點解Now啲譯名成日都要懶係特別?

323 回覆
699 Like 51 Dislike
咁邊度有個官方譯法畀now去參考?
所以我一早話統一用英音譯就唔使搞咁多嘢

例如英音嘅法文德文R都係發R音
唔知點解now可以成日用埋D柒字
我suggest都係用正常字 波也都唔知jm9
其實應該要啦 明明讀音近似chaka
佢咪又照譯沙卡 都唔知做乜 扮晒嘢要正音
譯做查卡都好
咁係因為佢哋冇入聲 所以先咁
追求每一個音都譯晒
佢哋N年前有搞一次杭州亞運
有個泰國選手比佢哋譯咗做卡西膠
你講到個問題喺邊
佢哋D名根本唔會理順唔順口 或者好唔好睇
總之就係比人感覺怪怪哋咁
白禮頓 veltman
now叫人廢文
【Now Sports】AC米蘭官網宣佈成功收購摩納哥球員巴路托希。24歲的法籍左閘巴路托希(Fode Ballo-Toure)出身於巴黎聖日耳門的青訓系統,2017年轉投里爾。2年後他與摩納哥簽下一紙合約,為球會上陣74場比賽之多。巴路托希下季將加盟AC米蘭,合約為期4年,他會穿上球隊的5號球衣。

Toure 會變做托希
一句到尾用家感受行先,我又唔撚係要學外語,now用人哋母語譯出嚟d用字奇奇怪怪,感覺其實好梗耳你跟返以前係唔係都當英文讀法譯其實會聽得舒服啲
Rabiot 好似now譯做哈比奧
也也托希
劉舜文首歌會變成也也拖希 也也也
邊拿些呢啲乜撚鳩名嚟
你唔識英文?
一係干地 一係干提
冇可能有迪音
咁有d名用英文譯又係好過份既
姐係葡文人地係祖斯
但如果西班牙人係叫荷西
你炒埋一碟咁又唔多好
跟返廣東話譯又嘈
但Bergwijn荷蘭文完全唔係咁讀
Now就係咁撚on9
一係你就全部用英文去譯
一係你就全部用返個球員名本身嘅語言去譯
唔好咁撚唔統一,之後又突然改名
麥巴比又轉安巴比
奧迪加特又轉奧迪戈特定奧迪戈達
Feel到班旁述有時都講到一舊舊
Now唔係譯做「比亞芬」咩?
通常都係用最順口嗰個啦

eg史密夫路維 雖然路先係正音但路維順口好多 所以多d人用
nkeitah尼基迪亞都好過基迪亞 而且基迪亞都錯

雲迪克>雲迪積克
艾利臣>阿里信
馬天利尼>馬天尼利
【Now Sports】雖然曼聯已經與祖雲達斯達成協議,但簽入哈比奧仍有唯一的絆腳石,就是他的母親兼經理人。

曼聯雖然換上新帥坦夏,但在英超首輪仍然表現不按,主場以1:2不敵白禮頓,中場雙子費特、麥湯文尼備受批評。

英格蘭《每日星報》報道,由於紅魔一直未能遊說頭號收購目標法基迪莊來投,所以為了改善中場戰鬥力,決定集中火力斟介哈比奧(Adrien Rabiot),而且已經與祖雲達斯達成協議,轉會費為1500萬鎊,另加附帶條款的500萬鎊。

不過,曼聯尚有一關要過,就是哈比奧的母親兼經理人Veronique。Veronique向來麻煩,經常就兒子的上陣問題與球會發生爭執,她早在2014年已曾與紅魔「交手」。曼聯要順利簽入哈比奧,必須先在金錢及上陣時間上令Veronique滿意。
明明上季仲叫緊波也,今季變咗叫波爾查
講經?
拉師傅
同貝雲積差好遠啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞