[Switch] 異度神劍3 Xenoblade Chronicles 3 集中討論區 [6] 大奶…

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
連登神作ff14咪又係咁,d人講經咩
大致同意

遊戲方式內容都應該向好的作品學習
好比Mario都唔會一直停係幾十年前紅白機的玩法
「所有jrpg都係咁」只係一個懶的藉口
仲要係玩家幫遊戲公司諗的藉口
其實諗落幾有趣
其實都係 唔想再做 XX收集XX個 呢啲任
所以暫時個人 最鍾意火雞嗰任 可以打返佢哋轉頭
少數有選擇可以殺佢全家
不過呢個唔單單止係JRPG獨有問題
Filler Quest 呢D 西方 3A大作都大把
刺客 Fallout FarCry ... etc
都係一大堆垃圾任務
岩岩舉 Witcher 3 個例子 真係Outlier 黎
只係可能JRPG 會直白D(無聊D)叫你直接去收集

其實真係要提升玩家質素 唔係時數多 世界大 任務多
就叫係好game
其實今代既支線已經係歷代最好,每個支線做完基本上都係有影響
可能某兩個npc從此反目,或者和好,或者去左第二度
每個npc都比起前幾代尼得有血有肉,講罐頭支線一代就真係好罐頭
浮島地圖係邊個食屎狗諗出黎
一死又由入口行過屌你老母
諗起真女5 D怪成日叫你去打鳩某隻怪,果隻怪又叫你不如打鳩番比任你果隻怪
我覺得幾好
呢代爆機玩咗1個禮拜total40個鐘左右,2代玩咗120個鐘,個人覺得劇情上2代好過3代,3代啲反派成個量產型嘅樣,完全唔夠真同滅咁有魅力,不過論遊戲性上,3代推劇情好過2代唔洗周圍搵路同埋啲弱智場景技,整體上我都係鍾意2代多啲。
支線係有內容
但太悶太沉 好影響節奏
跟NPC同腳印行真係路知邊個諗

同主線關係又太少
就算係英雄
拎完都唔會係主線講一句

節奏好嘅RPG好少悶場
支線唔會拖慢主線
玩下玩下就結局
e.g. P5, nier, 八方旅人, FF7
有啲英雄會係某個城行黎行去做緊自己野
係左少好多,上集成日比人屌話太過宅呀嘛
我自己就覺得可以多返少少調劑吓
雖然話今集主打嚴肅劇情
因為今集啲殖民地係為咗打仗用 方便移動加上 嗰度唔會長住 所以佢哋係紮營 同 野外餐廳
設定上仲有可以變高達
但係佢個科維斯主堡 有得探索既地方好似少過 一代既 9號殖民地
反而一代既 9號殖民地你可以玩跳海 都唔係得一/兩條路
去到邊境村有成9層樓高 好正

我覺得佢可能因為 2代既地圖/導覽比人屌到仆街
然後唔再敢出咁多 縱向地圖
3代就出到好似曠野之息咁 平平坦坦
唔敢出錯綜複雜既地圖

老實講如果做唔到曠野之息咁爬爬爬
加個滑翔傘比人跳樓 跑圖都好啊
有隻冠名要雷雨先出現有冇人知點轉天氣
今代地圖設計好似比較簡單 但係驚喜位都唔少 例如[member]
可以點打
不停轉地區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞