[Switch] 異度神劍3 Xenoblade Chronicles 3 集中討論區 [6] 大奶…

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
真,Overclock噩夢重現
明明今代冠名怪BGM(甚至部份Boss BGM)借鑒咗BotW Boss戰BGM機制,會根據Boss血量首歌會有2~3段變化,但係咁用心嘅遊戲機制就咁就比一首chain attack冚過晒

https://www.youtube.com/watch?v=1SXPLssqSVs (前半)
https://www.youtube.com/watch?v=W2icb6BL2ik (後半)
https://www.youtube.com/watch?v=D54eyk9u6FY (殘血)
https://www.youtube.com/watch?v=Bb0Xtchn3kI (完場)
所以音樂既野真係難把握 但chian attack 又真係好正

不過我覺得打個場應該唔好轉chain attack music
個場應該早D 解封後比你用 因為最後都無咩feel
公道d講同樣阻住我聽歌黎講
XBX首ocg難聽好多
NGA 個邊已經有人研究到 一下9999999
就係玩 猛擊傷害 用 幸運7 配飾品 + Chain 打到咁
老實講無得睇倍率 新手好難摸索 猛擊係扣最多
你地配招點配
我成日打人扣好少
開頭練職業成日砌完隊先見到6個都冇break
一周目通關
可以去開隱藏英雄了
btw想confirm下通關之後係咪都同上代一樣boss房去返門口?
都未學
白國新名
黑國nopon2人組
記憶中呢兩位個break技都可以繼承
優先搵1-2個人升,佢地招break升到10級可以傳落去俾第二個職業
今作難度係有d過低,一同二都係成日用哂獎勵EXP升LV都仲係會唔夠打而走去練環解支線
今集係唔用獎勵EXP升LV都已經夠哂有突,唔想自己LV升太高而衝主線
其實玩到後期有少少覺得點砌都打得嬴咁,最終戰明明LV低過對面但係都無太大壓力
但我覺得唔關策唔策略事,成個系列本來就係打緊果陣無咩野要諗,砌好左就入去根據戰況做野
係個難度SET太低,尤其復活無條件,令到我裝多幾件回憶吊墜,奶都唔使點落直接僵屍大軍磨死對面
至於卡牌GAME,我理解係百萬亞瑟果種面板幾多車埋去就係,唔使點操作
但其實xb3要操作既地方唔算少,但係佢需唔需要你發揮得好好先嬴到就係另一件事
次次電腦自動set都會整走晒d break
又要換晒d技

呢個其實係咩意思
上半身打mh 下半身用腳行過去自動打
背面,側面特效嗰啲戰技本身只可以裝兩個
用呢招可以裝多個
講真xb系列個戰鬥系統本身其實好複雜,只係官方怕班輕度玩家卡關所以特登將主線難度set到亂打一通都可以贏咁解,而想挑戰既玩家就會主動壓級壓進度去挑一D正常進度打唔贏既怪

好似2代條主線入第4章之後基本唔使理咩隊伍配搭都可以一路輾到完場,甚至好多人到爆機都唔明個戰鬥系統點玩但一樣過到,但你話隻game遊戲性低?sorry,你試下越5-10以上級打任同冠名怪,同埋一周目同級挑下諾彭大仙人果幾十場挑戰模式,包你見識到咩叫極限操作,所有人每一件裝,每一個被動,屬性連擊路線都要計到盡,入戰你夠膽用一路輾主線果種單調疊屬性球+連鎖既玩法等食屎,連走位同放招時機都要計到盡,如果咁都可以話戰鬥單調我真係唔知有咩game既戰鬥仲稱得上複雜

今次3代都係一樣,你做完支線搞到主線D怪全灰 or玩easy, normal 當然可以一招玩到完場,但你試下一開場玩hard入第二章+/-一級挑果班冠名怪睇下可唔可以無腦亂打打贏?更加唔好講越級挑戰,而且系列最難打既大仙人挑戰都未出,根據前2代經驗,呢類挑戰肯定係難到要逼你將包括變身在內所有野運用到極限先打得贏,所以如其話咩戰鬥單調,不如話係佢自己冇完全了解個戰鬥系統
森林上層
only have one switch
4章分唔到連鎖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞