[Switch] 異度神劍3 Xenoblade Chronicles 3 集中討論區 [6] 大奶…

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
XenoSaga果兩隻
唔係講緊xenoblade咩
Kosmos同tenos
tenos kos mos真係冇咩印象 可能我冇玩舊作 仲有冇其他好過晒
瑪惱搵礦石都覺得ok
可能我本身好鐘意用佢去打蟲
二代傭兵團好煩
2代一樣有高質同低質支線 我始終覺得你一下子就講2代贏晒會唔會武斷咗啲
咁轉個講法
3代行得太急,搞到d支線變晒做「他人事」
仲有d加入完就有頭冇尾(剩計黃任)
唔知後續會唔會有支線再講
我建議你玩埋落去 見你話到第四章
Ok,仲係當加入果個角色支線就完左
支線我覺得好過2
正如上面所講啲支線都係環繞住個colony同hero
有個中心點
所以好好發揮

但呢個中心點其實係同主線冇好深入嘅關係

所以我話成隻game個分工係好易就咁解
搵足夠嘅人手去逐個逐個整個colony就得
唔需要做好複雜嘅coordination去整合成個遊戲體驗

如個啲colony係一個國家嘅規模
發揮晒喺故事上有咩功能
成隻game個主線故事深度會昇華好多
但coordination都會複雜好多
無可能提早發售
但我寧願佢咁做
好過影響將來成個XB嘅評價

現在唯有期望DLC可以將個主線內容強化
否則XB4嘅銷售成績會有挫折
冷知識,《風花雪月》係賣得多過XB2的
所以理論上,XB應得嘅開發資源係要比火紋仲少的

唔好問我點解XBX當年可以磨咁耐
呢個係玩家腦補嘅感覺
只可以話佢描寫得深入啲
Presentation好啲就唔使玩家自行腦補

我嘅感覺係ノア喺某啲side story個性格有矛盾位
感覺到係唔同team做唔同嘅支線咁
個人見解如果支線同主線有太多關聯 而唔小心miss咗某個支線 影響到對主線劇情了解可能得不償失
就算分開做都好 以一隻故事為主嘅rpg嚟講 一定比人審批完先開始整 我真係唔覺主線同支線個諾亞有太大分別
我覺得𠵱家個配合幾好 主線專講主線同兩個主角 支線補完返其他四個主要配角 仲有同其他人嘅連繫
呢個就要睇製作組嘅功力
Nier, Witcher 3都係用支線強化故事深度嘅成功作
Soul系直情玩到極端,你唔睇啲文件直情唔知個故事做緊乜

但佢地都有個共通點
就係遊戲系統成熟
最基本嘅戰鬥系統、獎勵回饋、遊戲平衡呢啲遊玩元素個完成度都高
所以玩家有興趣同耐性去玩支線

其實XB3都一樣
佢個遊戲系統係完善,戰鬥爽快,職業系統做得好
所以呢度個個都覺得玩支線唔難頂
甚至想清晒啲支線先玩主線

我覺得高橋個團隊嘅實力係夠做到一個主線同副線都整合得更好,個project design更複雜嘅XB3
係要更多時間同資源咁解
nier應該同xb3係同類啦 你做嘅支線都唔會影響到你主線有咩分別 主要係講故事你聽

係巫師3𠵱個歐美rpg偏向自由度大先係比你去決定個故事多
都fair啦
第4章都中段
基本都玩咗10幾個鐘
玩埋支線30-40個鐘都有
我好似40個鐘入第5章

就算後幾章幾精彩
爆機後幾多野玩
都唔代表個頭唔hea
睇完隔離嗰po 發覺佢啲fans仲唔知人哋屌佢啲乜
就算佢唔係講Xb2 未爆機扮爆機 對主力做game評 Channel嚟講已經係個死罪
Nier automataパスカル條村個存在感仲大過XB3任何一個colony
而你做得愈多條村嘅支線
會對パスカル最後喺A2面前自滅個感受會深好多

當然兩者係冇絕對嘅可比性

只係パスカル條村係經歷過2B, 9S同A2嘅故事發展
個描寫深入好多
成條村本身,村裡面嘅人喺故事上都有變化同發展
雖然只係一條村,但已經係一個RPG裡面國家類嘅設定

而呢樣嘢係XB3到第4章為止係冇(戴番個頭盔先)
3代仲有個問題係
咁又唔係
二章我睇得幾爽
係四章果兩條友一口氣拉低太多分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞