[Switch] 異度神劍3 Xenoblade Chronicles 3 集中討論區 [6] 大奶…

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
所以我話設計咁個hero (軍官)再加個執政官嘅話
就可以搵唔同team整無限個colony塞爆個遊戲內容

我一見到執政官就覺得呢個設計好似KH嘅Organization XIII
但明顯喺故事整合,人物描寫,甚至個character design比起KH個製作簡單好多
More
成日係某的地方會hand 幾秒 定格咁 以為死機
2代解絆任煩好多wo師兄
今集玩方面得自己吹無得skip
開個箱同機關又播片
連鎖動畫好長後期又唔追加動畫
素材收集無位置外都無咩野好嘈

當然最好爆機比部戴具任飛啦
xbx開doll行地圖聽歌都行得好開心
想問下彌央
大地圖單人吹笛係咪冇得skip
終於玩到第6章
系統度有
係DLC套衫黑絲特別薄睇到底褲
正常衫無咁透乜都睇唔到

另外七飯套衫都幾淫
可惜用DLC衫冇左職業特色⋯
璀璨茄子點樣儲得易D
thanks!
前面留的太多直接覆你呢個
又唔係話要同大家爭論ge
睇大家接受rpg同遊戲的定義係咩

如果你地認為rpg一定係要不停跑圖重複打怪收集素材
悶先係正常
咁都無乜討論空間
而且「比xb2好=好」,呢個logic好似怪怪地

我自己就想玩遊戲唔係俾遊戲玩
唔係話隻game唔好玩
故事係好吸引
但副任英雄任塞太多
對刻劃角色/殖民地的特色作用又不大
反而搞到好似有d畫蛇添足
令到隻game的弱點曝露

好似本來戰鬥方面打擊感之類雖然唔好
但主線、動畫好吸引可以令我忽略呢方面的不足
係就係可以玩百幾個鐘
但大部分的時間都係換湯唔換藥的支線
如果做唔到「有趣的支線」寧願佢放少d
好過為左加長遊戲時間而夾硬整罐頭任務
2代解絆任煩好多wo師兄
今集玩方面得自己吹無得skip
開個箱同機關又播片
連鎖動畫好長後期又唔追加動畫
素材收集無位置外都無咩野好嘈

當然最好爆機比部戴具任飛啦
xbx開doll行地圖聽歌都行得好開心
前面留的太多直接覆你呢個
又唔係話要同大家爭論ge
睇大家接受rpg同遊戲的定義係咩

如果你地認為rpg一定係要不停跑圖重複打怪收集素材
悶先係正常
咁都無乜討論空間
而且「比xb2好=好」,呢個logic好似怪怪地

我自己就想玩遊戲唔係俾遊戲玩
唔係話隻game唔好玩
故事係好吸引
但副任英雄任塞太多
對刻劃角色/殖民地的特色作用又不大
反而搞到好似有d畫蛇添足
令到隻game的弱點曝露

好似本來戰鬥方面打擊感之類雖然唔好
但主線、動畫好吸引可以令我忽略呢方面的不足
係就係可以玩百幾個鐘
但大部分的時間都係換湯唔換藥的支線
如果做唔到「有趣的支線」寧願佢放少d
好過為左加長遊戲時間而夾硬整罐頭任務
玩得耐真係會覺得戰鬥畫面好生硬
敵人血量太多
感覺每場都拖好耐....
有時真係訓著...
2代同3代都差唔多,d怪只係要打半行血
之後一個連鎖就清曬後半行
通常隻怪殘血先用
Over Kill有bonus經驗 同增加跌落率
想問點拎大奶
其實好多JRPG既支線都係咁無聊 收集/跑腿/打幾隻怪
不論係XB1/2/3 Persona 5 /SMTV FF7RE
甚至唔係JRPG 但係Switch 神作既 Botw 非四英傑既 支線都係有呢D 無聊要素
所以可能呢D 先叫支線 所以可能無心做 / Hea D

雖然今集我覺得佢有d支線/英雄任務 設計得聰明同幾好既一個位 就係通常 個任務帶你去既地方 通常你未去過 順便幫你開圖個感覺係幾好
如果佢好似Botw咁 一早開左塔 你又再跑一次既 就叫無聊 而唔係探險

佢英雄任務有 配音 有cutscene 係唔錯 但係有D 劇情真係幾差 + 覺醒任務都唔會增加幾多 你對英雄既認識

----
不過如果想要學習支線點樣叫做得好 就真係要參考 Witcher 3 同Cypberpunk 2077 (唔講bug 講劇情)
例如今集XB3 睇腳印/聞味
其實個流程都係
NPC 開任》你睇腳印/聞味 》遇怪》殺
但Witcher 3會係
NPC開任》你探索既時候有配音 講隻怪物應該係乜乜乜》跟住查落去發現唔對路(偵探元素吸引你做落去)》發現怪物 原來佢都有苦衷/ 一開頭個NPC 先係奸》三方面對面》玩家再做選擇》玩家玩完之後都念念不忘

想像下你回頭搵翻NPC 會唔會覺得跑腿 唔會囉 因為你想知道真相/下一步
其實唔洗高技術 但我覺得日本仔就係覺得無需要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞