[Switch] 異度神劍3 Xenoblade Chronicles 3 集中討論區 [6] 大奶…

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
唔淨只係角色

打個比喻
隻game出之前,我睇direct / trailer等等
我知道個世界觀有兩個勢力對峙

咁我expect個世界有唔同國家
唔同國家各自under呢兩個唔同勢力

但玩到第4章先發覺隻game係冇一個似樣嘅國家
全部都係colony
個深度比起一個國家簡淺好多
當中歷史背景、服裝、地緣同人物關係嘅設定簡單好多

XB3咁
除咗colony 4, 9之類一部分少數嘅colony可能要比多少少時間同精神外
只要設計一個hero再加一個執政官
基本上係可以製作出無限個colony出嚟塞爆個遊戲內容

其實上面都有人講
XB3個流程係行一段路就停低講下嘢,講完再繼續上路,行一段再停低不停repeat
成個流程都好簡單

Main team負責好呢個流程
搵其他人手製作同主線冇太大關連嘅colony
之後塞喺地圖上面就大致搞掂
所以先做到製作時間唔長但完成度又高
因為成個project design都唔複雜
見到皇都,鳩估撞中劇透唔好怪我
全清打主線LV會爆炸好冇癮
我覺得打哂黃色任就夠
hard mode 弓手英雄任 同LV都打唔win...
目前4章,如果個LV平衡跟番1,2代應該

不過支線實在太多40打35,36好冇癮
諗到點形容頭先個feel鳥
放曬喺露營對話
數量都幾多
但要靠喺殖民地周圍行睇npc對話先觸發到
岩岩到4章
我其實覺得今集既路人NPC刻劃係歷代最好
牽絆圖1代黃金國3代都有
但1代其實係將同一個世界入面無數個市民分落唔同城市
大部分人都係善良小市民,黃金國亦類似
但3代用左N個殖民地分開左佢地
每個殖民地既人都有殖民地自己既特質,又可以側面反映到軍務長係個點既人
玩到完第6章
今代d反派魅力好低
除左n好d真係有故事
其他執政官好多都係單純既惡役
同1,2代d有理由既反派比完全唔吸引
再加上部份英雄任廢到劇情都唔合理
特別係真白果個任,唔知寫緊咩
其他系統,畫面,ui各方面都有進步
希望後半劇情生性
今代D NPC刻劃得好好,好多都個性鮮明,連個樣都唔似路人,有好多NPC個樣真心唔比主角團差,甚至仲有特色過主角團
有無玩過第二集既人,想問下會唔會見得返第一集既人?而家順住第一、二、三集玩,岩岩先玩完第一集開始第2集
有冇d容易搵怪既方法?要升寶石
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞