[Switch] 異度神劍3 Xenoblade Chronicles 3 集中討論區 [6] 大奶…

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
不過講真要二三代比我覺得今代真係比較易啲
兩作我都係easy mode直接衝劇情, 二代打真或者劫波嗰陣可能都會卡下關,要去刷下lv/神劍或者轉下個配搭,但係今代真係三四個奶只要回血同填充run起上嚟瀕死都即刻滿血返,仲要有咩事仲識得自動合體
當然有可能係我玩easy mode嘅關係
第6章
呢個釘宮好唔慣
想問下本身角色用開以太係咪融合招用物理招攻擊力都係一樣都無影響?
物理同以太攻擊分別只係遠/近攻?
我諗問題就係冇乜需要亦都冇乜機會去掌握點玩
玩normal都係想取個平衡,結果要逼自己較返hard咁多少都會覺得係個難度設定有問題
否則要去到打N大天王或者唔知今集有冇嘅仙人挑戰先有機會玩到隻game最深度嘅部份,條路又未免太長

諗落其實前兩集都差唔多係咁嘅,不過我覺得今集特別明顯
其實佢俾人一周目降lv可能已經好好多
原來唔止一個機關遺跡
暫時玩到第四章初頭
好多時逼自己去推主線唔係因為對劇情既渴求
而係因為個level 已經超前劇情2 3lv
再唔推就割草
人物34lv 睇左下休息處既經已經夠升到46
但主線先推到33lv 怪

點解降lv 呢D 神級功能要等爆機先有
講咩?唔記得
懷疑自我,最後自滅
迫人買DLC
現在係時勢定咩 JRPG會好似圖2咁寫實到畫埋出黎?
XB2主線最難打嘅一個位係為咗贖回炎同光而打真同滅嗰場
XB1同connected future主線個final boss都係最難打
XB3完全冇嗰種相似嘅難度
霧乃王真係初見普通都唔知做乜一下就比佢秒
唔打支線同開地圖唔安樂
打完玩主線又變灰色
我以為又係哲學主題
Myth of Sisyphus?

There is only one really serious philosophical question, and that is suicide.
其實只係打到第4章尾
但都大概明白點解隻game可以好罕有咁反主流
唔delay不突止仲可以提前兩個月出

成隻game個製作都幾隱陣
戰鬥系統、動作模組、怪物設計、地圖設計、難度平衡都真係用咗好多XB1, XB2, XBX同埋之中嘅DLC嘅經驗同材料
故事長度比XB1,2都短
啲執政官同大部分Hero都好路人,對故事冇咩發揮

總之人物與地圖與故事嘅串連都比較單薄
感覺成個project製作都好簡單
工易分,分完再合埋一齊都唔複雜嘅一個project

當然我未打到5、6、7章
就算最後嗰3章複雜好多
最少前嗰4章個製作慳好多時間
而家先留意到執政官個心口又係呢個形狀
4章
今期啲支線好正令每個英雄都完整啲
無劇透,純粹個人感覺
值唔值得清晒支線先打主線 玩左2x個鐘都仲係第3章
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞