其實食人肉有咩問題?

544 回覆
146 Like 420 Dislike
咁你點解識瘋牛症就算控制好飼養環境一開始
啲病牛全部都唔係因為朊毒體而死
但都爆發瘋牛症
樓主就係問緊有咩問題
個問題就係有prion風險
而prion 風險係非常之難根除
同時來源未完全證實

呢個咪係問題囉
而你忽視呢個風險去食係你嘅問題
睇過睇過邊單ar!?

唔好同英國初頭有大 肆報導果單 wo, 果單正正反映控制唔好環境。
你唔識睇一開始瘋牛症記錄
一路都講緊係歷史上第一波瘋牛症
如果你呢個叫風險,咁你唔好食牛肉啦。
有瘋牛症風險

唔好食雞肉啦,有 禽流感風險

唔好食豬肉啦, 有 豬鏈球菌風險

咩肉你都唔駛食lu , 食齋隔咁遠物種風險低好多!!
一開始咪就係控制唔好,所以先越禁越多以前既古法養法囉。
照你咁講控制得好就可以俾牛食牛啦
咁點解周圍都禁止牛食牛
diu 你 裝個陷阱,話埋比你聽有陷阱都仲要跳落去。
照你咁講禁止同類相食就係控制prion 做法
即係你同意唔俾食人肉啦

我而家唔係講緊人造人肉
你話控制好個環境呀嘛
咁喺歷史上第一波瘋牛症之前係冇任何瘋牛症記錄喎
即係prion 環境控制得好好啦
咁又點解會出事
因為我哋唔肯定係咪真係夠好,始終小農戶冇辦法完全同外界,野郊環境隔絕。如果由呢一個位慢慢滲入飼牛業既食物鏈,咪好易失守囉。

正如 禽流感,點解久唔久有農場爆,都係咁既原因。
咁你唔肯定係咪好又同意食人肉?
雙重標準都唔係咁玩㗎喎
咁依家有班人有錢,解決到道德問題,又想食呀嘛。

正如人類唔食豬狗牛羊,都少好多問題 tim , 咁我哋要食肉 ar ma.
同埋美國係小農係同大農生產完全隔開
點會有小農污染大農呢樣嘢
係一個學術討論入面有人brings up老高呢個名

成個畫面好盞鬼
照你咁講係控制得好就可以俾牛食牛?
冇記錄係因為諗過D可以咁病法。 亦都冇人諗過細菌病毒之外,仲有蛋白質都可以有傳染性,咁變態 ar ma.
瘋牛症嘅病徵好明顯係腦部病變
點解會冇病徵記錄啊
我反對人食 個喎, 至於我自己,睇下幾錢囉。
其實係,前提係要控制得好!!
明明係Gantz但係好似冇睇過呢個畫面
想問係第幾集
我唔同意
世衛都唔會同意

不過你鍾意就得啦
都有病已經係嚴重, 未有病徵之前,佢D朊毒體蛋白,一樣有傳染性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞