其實食人肉有咩問題?

544 回覆
146 Like 420 Dislike
你淨係話累積就唔多正確
人體內累積太多prion 就會大量製造更多prion 造成病發
人食人易中prion
咁人肉可以有好多種來源既。

唔一定要謀住你隔離屋果個嚟殺佢。

可以實驗室 培植, 人造人肉。 亦都可以農場養殖,全素食人肉。

一樣可以 break 朊病毒 chain /道德問題。

如果真係有堆有錢人想食,呢D問題絕對係解決得到既問題。
係無問題,只係文明社會嘅人類比道德規範,唔會食
而且有農場去養大量嘅豬牛羊雞去提供肉類,既然有隨手可得嘅肉類,無原因要去食人肉
其實好簡單
因為會互食又唔會絕種嘅
只有魚、昆蟲呢啲可以大量生產嘅物種
人類生產同成長要咁長時間
如果有呢個人食人基因
先唔講會唔會有病先
冇病都食到冇撚曬啦
咁個食人基因咪斷左

叻操是叻唇就解釋到嘅野根本唔洗搵咁多原因
so?
因為後面劇情垃圾飛住睇
無印象都係人之常情
prion 係蛋白質摺疊有問題
任何蛋白質生產過程包括實驗室都有可能生產出prion 只係機率大小
樓上未找數果條友篇paper"The controversial protein-only hypothesis
of prion propagation"
就有講點製造prion, 甚至人工prion

庫魯病同瘋牛症都顯示出食番自己種族D蛋白質特別容易引發prion 大量複製 (我推測因為相同基因去生產蛋白質, prion 就係該基因生產過程中最容易出錯產生嘅垃圾蛋白質, 因為其有能力誘導重覆錯誤生產過程, 所以出產數量會比其他非prion出錯蛋白質多好多, 你同類相食就容易吸收番prion重覆錯誤生產過程)
咁又唔同,係得牛既肉可以同脂肪形成雪花,其他大部分生物既肉同脂肪都係分開,脂肪肌肉比較係反比黎,太多運動肉韌,無運動得脂肪,所以養殖真係好講究平衡
講番人肉既換肉率好低,無成本效益,重有只有愈低級既生物先會同類同食,哺乳類極少
我重點講累積,係因為我面已經提過阮毒體,係可以誘導正常蛋白,跟佢摺疊變成阮病毒。

而我提出既假設,就係參考人類食人史,同出現庫魯病既情況對比,有理由懷疑果條村既特殊情況,只不過係,因為佢哋喺『食物鏈』 Cycle 之中累積夠多,而誘導既作用,反而細到可以被忽略。

仲有一樣,你有一項錯誤係,誘導既作用並唔需要『累積太多』先發生,無論多少都會有。

只不過係出現表面病徵,影響日常生活,甚至智力既情況,係已經有大量阮毒體存在既時候,少果陣,只係你唔知,而唔係唔會增加阮毒體。
所以你只講"累積"好明顯錯撚哂
其實應該要係肥婆先好食
活動量太大D肉會好硬
不過肥婆睇見你都唔想食
誘導至瘋牛症/庫魯病, 需要累積太多至足夠數量先可以成為主導錯誤嘅蛋白質生產過程
好普遍
阮病毒唔關基因事,自然出錯亦都好少會產生,所以科學界先仲對阮病毒自然來源成疑。 甚至有D假說係假設可能係某D,身體機制既出現異常,所產生既 垃圾 product。

所以你所講既『實驗室都有可能生產出』,既機會我唔會話冇,只不係仲細過基因突變,生 cancer既機會。
因為你唔提前文囉。

冇人會下下將每一隻字定義一次,將所有共識重提一次。
上面paper有講明朊毒體可以自體製造
瘋牛症同庫魯病例子就明顯話同類相食因攝入prion會誘發大量朊毒體自體製造

你連致病原理都唔識就咪嘈啦
基因係有指示蛋白質生產過程
但唔代表所有蛋白質都可以正確地生產
你仲擺個重點喺個病度,人地就係同你講, 到你有病果陣,已經係好嚴重。

你未有病之前都已經會惡化緊呀。
一有咪容易出事囉
瘋牛症同庫魯病都明顯地指出同類相食好容易出事
十幾年潛伏期: am I a joke to you?
可以自體製造,既前提係講緊有阮毒體對其他蛋白,既 摺疊造成影響,令到阮毒體明明係 蛋白,又唔係生物,卻得到病毒特性呀。
"The controversial protein-only hypothesis of prion propagation"
上面有link 你又唔睇?
基因。可以指示蛋白質製造,並唔係『唯有』基因可以。 基因所載既蛋白,依家判明既都同直接製造阮毒體冇咩關係,仲話人唔明,真係笑死人。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞