錢係我最大嘅戀物癖,22歲輸晒所有身家

543 回覆
974 Like 132 Dislike
你講得好啱
好難會甘心過返啲日朝9晚5逗得萬令兩萬嘅日子
仲要對錢嘅概念都唔同咗
永遠都覺得好撚少
應該番唔到轉頭 點番工姐 只會覺得好浪費時間
22歲靠運玩到幾千萬
真係諗都無諗過
係我會買幾層樓收下租
再個個月拎d租玩
但我呢種思維一定比你覺得好廢
原來又係條仆街韓國佬short兩野
呢d係一般兒登仔通病
做政府工 上到高位咪冇事
留名
不過套野依家已經無用
依家暫時未搵到新嘅搵食技倆
市場就係咁現實 一招唔可以走天涯
之前好似睇過你po
高位回落後
係會覺得返工好哂時間,會諗而家省省地收息唔做等下個牛市定挨多2年,但賺多2年錢對比同個倉升返係冇咩意思
以前是但買隻alt coin 都百幾二百萬,所以會覺得錢好少,牛市個陣好省因為睇到就到目標,而家熊市就會洗下錢比自己開心下
下次要提自己應該牛市先買多d野

會諗自己既財自定義,並唔係夠一個數有被動收入就唔做,而係自已想要一個咩生活,除非你個倉熊市底都過千萬

呢樣都apply係牛市tp個陣唔比自己只用達到一個數先tp,因為人總係想更多,而要諗升到某個數就要比自己過另一層次既生活,例如唔洗返full time 工,secure 左跌落黎都唔會影響呢個生活
每2個月如果係升既話我會cast out 所以到而家我都仲有錢補貨

適度cast out 好緊要
及早散場 先會係勝利
因為曾經試過擁有,原來只係爽一陣,到失去既痛苦到接受,開心快樂既感覺同以前未投資完全唔同

唔會再覺得有咩物質野可以帶比你滿足
唔會想加人工,返工想輕鬆d, 最好仲係返得開心
會想多d自由自主,返工比唔到
慢慢追求內在快樂同平靜,鐘意冥想,有時完左會有新諗法
點都好
千祈唔好諗住借錢博番身
慢慢儲番錢先再諗
Survival bias 同埋你既成功(過去式)係不可複製既
比多30萬你有冇信心炒到上過千萬?

所以冇風險管理 只係賭徒 只係靠運氣
如果你有刻意識到自己係靠運氣 8位數果陣你一定cash out
可惜呢隻game 你係負期望既情況下
次次賭大 一定有一次憑實力輸返晒出去
呢個就係賭徒必然既命運 樓主唔洗自責

你有技術 眼光同實力既話
你大可以東山再起
靠控制drawdown同時間複式
用以年計既時間炒返上去
而唔係暴富心態
但贏錢又皆因輸錢起
8位數
幾千元
仲討論
跟住再搵日喺tg Channel嗰度號召啲人埋佢

pump and dump?
我好彩啲 100usd 果陣買左 40粒eth
之後冇左回事

事隔幾年後 見新聞話爆升就放左
2800果陣走晒

之後係咁上上落落叫執多少少 繼續都係要返工
講就容易,大vol 一注幾十倍,平倉slip 咁大,個操作實係個個都做到啦
我發覺賺到一千萬,你都會有唔返工既恐懼
一千就博二千,但crypto去到8位數起跌就好影響心情同生活

財自要睇埋你放唔放得低物質生活同埋接受簡約主義,禁會容易d
最高峰5千幾萬?
你指佢當時有8位數果陣?唔識分散咩 一定係同一資產?全部係用黎投機?
其實咁大資金 係crypto世界入面細幣做莊都仲得
千祈唔好借錢就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞