想請教有研究開鑽石的巴打買鑽石(7)

1000 回覆
5 Like 7 Dislike
冇分別㗎 都係出大證
要揀>1.00ct呢個說法其實都係一個謬誤嚟
因為有人話怕喺鑲嵌嘅時候 有機會粒鑽石會崩 少咗一忽 咁個重量就會唔足一卡
當然唔排除有呢個情況會出現 但只限於一粒好差好差 本身有呢個風險嘅鑽石

巴打呢粒48k 覺得點定加多啲會有更好選擇
VS1同VS2差7000,係咪VS2好d
VS1係0.82ct
VS2係0.81ct
應該有好啲嘅選擇呀巴打
不過呢粒嘅好處就係夠大粒
VS1 VS2唔會爭成7000呀嘛
巴打,可唔可以幫幫小弟

呢兩粒ok 嗎

邊粒好啲
完全唔建議揀呢兩粒
係就係1.5ct重量 但size得1.3Xct嘅大細
出到嚟同1.3x Ct冇咩分別呀
同埋佢又good又very good
最影響粒石閃唔閃個位係cut grade個位 呢兩粒石唔會閃
除非你一定要1.5ct呢個數字就冇計
明白,感激咁係唔係應該要係colour grade 度降底要求?定係clarity 落SI 1 ? 唔好意思,多謝晒你既解答
Clarity 同color 點揀好? 按budget 應該邊個行先
vs2 同SI 1 分別好大,但G 色望落同EF 相差無幾
我自己就調轉 Color>Clarity
同埋可能因為巴打你睇嗰粒SI1係較差嘅SI1
其實靚仔嘅SI1絕對可以同VS2比
Push
https://www.gia.edu/report-check?reportno=5221673868

https://www.gia.edu/report-check?reportno=7461027100

想問問哩2粒石,邊粒好d。vs 和vvs會唔會光度分別明顯。謝謝
黎緊準備同女友求婚 請教下安東打
呢粒石有無咩伏位(80k左右) 黎緊會約去睇下實物 有無咩位特別要睇? 係咪淨度SI1要比較注意下?
感激萬分
上到VS1嘅石質素都已經好好唔需要太過擔心會有好大嘅分別
不過呢到粒VS1 見佢table%得54% 呢個我就唔建議喇 因為太細
我見d ideal cut 話table 係 53%-58% 最好?

跟左手邊套標準揀係咪會好淨係睇3ex?
我自己就<55%唔會考慮 拎住實物明顯係睇到個枱面好細 細到反射返出嚟都唔靚
同埋巴打你下面個表你可以試下跟住佢揀
但我就會覺得會因為咁而錯過咗好多嘅靚石
同埋我一直都覺得可以參考 但睇住實物嚟睇 一定會好過對住啲數字嚟揀
Thanks so mcuh
始終都係要睇實物
想問下有冇d咩defect 一定要避架?
Cavity, Chip, knot 呢類嘅瑕疵 我都會避開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞