想請教有研究開鑽石的巴打買鑽石(7)

1000 回覆
5 Like 7 Dislike
fair price要靠實際睇同拗下價
不過真心要定好個budget先睇 咁樣先可以拎到平衡位

想抵玩d就去外國網店買鑽石 不過好考個人觀察能力
外國網店d support都好肯幫手
但始終唔係親自睇就有風險係度

最後記住水桶理論
Color/Clarity/Cut 三樣是但一樣跟唔到其他兩樣水準
都會拖低整體觀感
Carat會放大呢三樣既優/缺點 有時唔係越大越好
新手一問, 想搵
1ct, F, 3EX, VS1, none, 大概幾係要幾錢先係合理
如果要budget啲,應該係落VS2定faint好
補充: 6.35mm+ 枱面56%-61%
6.35個人覺得有d細 可以上6.4就好d
要budget既話先落faint再落vs2 有必要落埋medium都得
始終靚石係鑽石 劣石只係石仔

另外可以參考下呢粒
不過呢期得返d正常-劣石 同埋個價好似又貴左
https://www.bluenile.com/hk/diamond-details/LD16785743
兩邊做法都可以反正faint都會係好好嘅選擇同埋睇下預唔預到靚仔嘅VS2啦
想再好啲嘅budget 就睇埋VS2+Faint
唔該哂巴打咁我都係aim住6.4先
對鑽石新手嚟講,好難拿捏個平衡出嚟,唔肯定比多啲錢上一級係咪值得
暫時淨係知最好3EX 同DEF色或以上
唔該哂巴打!
其實我budget又未到真係好緊,只係唔知到
Faint> none
VS2> VS1
呢兩樣抵唔抵上
睇果陣叫店員拎多一兩粒上一級鑽石比你比較下
通常上一級都要預多幾千甚至幾皮 值唔值就係見人見智
price tune可以用螢光反應 安全指標係medium
Strong一定要親自照會唔會發有矇矓情況

但大原則係唔好拎同樣價錢去買低一級 除非係加Carat
唔該哂巴打
最後一問 18k白金同鉑金比,究竟點揀好
見18k白金係電鍍上去,好似會甩咁
另一半應該都會keep住戴吓,係唔係鉑金先係更好選擇
18k金硬身d 不過戴得耐/保養得唔好會甩色
鉑金唔會甩色 不過安全性比18k金低d同埋貴d
想問吓甩色係咪會好樣衰,同有冇得補救
硬身啲vs唔甩色
諗諗吓4爪又好似硬啲好
18K金層Rhodium戴耐咗會甩 但其實只要翻電返就冇問題 講緊用年嚟做單位
如果另一半有戴開首飾嘅話 唔想幾年就整一次就揀鉑金啦可以
其實鉑金安全性問題都唔洗太擔心
拎嚟造首飾絕對冇問題
如果要擔心安全性呢個問題嘅話 反而要留意嘅係啲爪唔可以太幼
唔該哂巴打,完全解答哂我嘅問題
呢粒唔好考慮喇巴打我覺得
0.90ct嚟講雖然佢係平 但係平在佢好多位置都唔係靚仔揀鑽石揀返3EX做基本會好啲
今日去咗銀座白石行個圈,果然有牌子嘅係好貴
翻電個戒托需唔需要拆石?
銀座白石係貴到離譜 雖然有兩張cert
80份E grade VS2 none都quote我86k
面價寫住120k

不過佢d石真係有揀過黎 火彩差少少都唔會入到去
去買佢主要為佢戒托設計多
琴日睇DEF 唔知係咪人地講左果粒係F色 覺得無咁白 同埋拼落紙肉眼會睇得出?
佢個托都好靚,仲可以鑲石喺內圈。不過可惜唔可以拎石去祼石去配

1ct def vs1 3EX,佢報110k左右
1ct g si 3ex好似90k
唔需要
安東巴,呢粒點睇,有無伏
筆直40-50k左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞