想請教有研究開鑽石的巴打買鑽石(7)

1000 回覆
5 Like 7 Dislike
拍埋一齊 要好認真睇先會睇得出
加上係鑲左落戒指 只睇到個面
面色睇同底色睇都唔同
面色 G H色個啲都有機會同DEF相近
底色 即係掉轉粒石係個底到睇先會明顯啲 要裸石先睇到
好貴

安東巴想問呢粒$65k 值唔值?
差唔多budget 有冇咩意見
其實八心八箭重唔重要?
又係呢個問題
我就覺得與其諗住呢樣野 不如望住實物自己眼睇邊粒好會仲好
早排同女友睇鑽 佢問我之前送比佢果粒係咪八心八箭(個sales狂吹捧佢果到D石係八心八箭
但我果粒已是3EX
想問吓大家,我樓上舖睇啱粒石,但係覺得果到啲托造工唔太好,可以去邊到搵個好啲嘅托再鑲返粒石上去?睇過銀座白石再睇樓上舖啲托,覺得係有個分別喺到
其實我都係要啲冇碎鑽嘅普通款,只係想啲線條分明啲,smooth啲,價錢無拘

請教一吓大家點睇
我都有睇過呢間 其實都冇咩特別話好好嘅手工
可能係巴打之前睇過嗰間唔冇咁好
我幾年前都係呢間買,嗰陣個 sales係到擺明講你budget 係得呢d (我覺得佢係冇特別去揀好d既),hea sale 想焗人買

但好彩臨走隔離有個sales黎湊下熱鬧,話岩岩有粒石返左,睇返價岩而且靚過一開始睇果d,睇完行落街冷靜下,一個鐘後上返去俾錢搞掂(可惜係益左個垃圾sales)

其後我幫friend眼睇幾次,我覺得我呢粒係汁到

我覺得最緊要做好功課,自己個心底有個數

唔好太易俾d sales講到好似你只係可以買次貨咁,睇多幾粒,當幾粒石同spec拍埋比較真係會有傷害

買鑽石都係講緣份
FIR狗也不屌
33000hkd 點睇?
或者咁講
火彩靚唔一定係八心八箭
但八心八箭至少保證到火彩效果唔會太差

一般3ex都夠做 只係鑽石間比例差異追成火彩效果唔同
如果有心去研究一陣proportion
有d比例既鑽石係特別閃

d商家佬成日拎呢樣做賣點去mark up個價
老實講自己用肉眼去追火彩 好過追八心八箭
3ex + colourless+ vs 係咪火彩唔會差得去邊
上面講既野只係追唔追埋本身top 1%入面既top 5%

3EX火彩已經係優質 唔會差得去邊
火彩主要係靠cutting/polish/symmetry
Clarity理論越乾淨越好 但其實無黑屎係度已經無乜挑剔
再想閃d就只能加carat

另外colourless對火彩無乜影響
你當鑽石係mon
colourless係螢幕色彩
fire係對比度

我覺得所謂既火彩靚/出色
係講緊粒鑽石係咪可以黑白分明同埋用合理反射比例
去折射光線出去營造閃耀效果

得閒專登去睇一粒唔係3ex既石 拍埋3ex一齊睇就會明
巴打呢粒實物有無覺得特別閃?好奇問下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞