想請教有研究開鑽石的巴打買鑽石(7)

1000 回覆
5 Like 7 Dislike
請教下 個table 都幾6.34 應該還好?

實物睇過又唔覺有黑點
我反而係會擔心鑲石果陣會有外力又整中呢個位會崩
比我就唔會搏

同埋有限budget就-彩度-螢光 +淨度
整體粒石會閃d
巴打可唔可以分享下你係Blue nile到買定樓上鋪
我係樓上鋪買
Blue Nile都大作用係比你睇大約市場個價係點
至少你會知你係咪比人劏緊

有時同一粒GIA石係唔同鋪quote價會唔同
佢地都係問上游供應商拎貨返黎賣

仲有樓上鋪雖然平
但係同一spec價錢可以相差10-20%

巴打新年進步
揀完3ex 仲有咩最大因素影響粒石閃唔閃? 色同淨度?
想請教下瑕疵的話 vvs2 , vs1, vs2 其實肉眼睇唔睇得出分別?
另外1.3-1.5卡有無話最少要有幾長既直徑先可接受?
VS2都會有好同唔好嘅VS2 揀返靚仔少少嘅VS2 其實都已經好夠㗎喇
鑽石既世界好少用直徑做 measurement,多數用table size

追求靚cut 既話Table size 大概54-57% 比較合理,但都要睇埋粒石既depth , crown angle , pavilion angle 等等 as a whole 去睇 唔可以單以table size 決定

唔該晒 上樓上鋪慢慢研究下 同睇下邊個位取捨
無錯就咁拎住張證書都唔及直接望住實物個feel
Tg左你問d野
咪玩啦 對鑽石黎講notes只係一堆入門說明書 最多幫你filter走劣石
一個鐘內可以做到既事 憑呢樣就想收人錢?

仲有第一句statement係咪想人捱幾十年怨氣?
明知出面大把八婆係度比黎比去
足一卡但睇上黎細粒少少都會比人串係咪唔夠一卡

基本面黎講除左睇GIA 去返下面三個網站已經夠
1. 睇cutting
https://www.diamondscreener.com/cut-estimator/
2. 睇fair price/visual size
https://www.stonealgo.com/diamond-details/
3. 上BlueNile睇market price
(香港d樓上鋪可以比佢再低1-10% 但睇自己運氣)

睇Clarify只可以接受下面幾樣瑕疵
Pinpoint, Needle, Natural, Internal/Surface Grainig(肉眼明顯就不了)
Crystal, Cloud (肉眼可見/睇上去Milky就不了)
Feather, Intented Natural(輕微) (太側就放棄 有機會爆石)

Comment寫Clarity grade is based on clouds就唔好諗

睇鑽石唔好怕店員西面 本身擺幾皮出黎就實要揀黎揀去
走多幾間睇多幾間實有一粒啱自己又係自己能力範圍內
Thanks!有時間有budget都諗住睇返幾個月先買
上下樓上鋪 問下呢到巴打 只求買到fair price 既鑽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞