想請教有研究開鑽石的巴打買鑽石(7)

1000 回覆
5 Like 7 Dislike
如果gia證書comment同flaw都無cloud ,係咪一定無可能係奶鑽?
唔一定 正如有cloud都唔一定係milky咁
叫鋪頭幫手把下關啦
但外行人好難知鋪頭會唔會講大話
第2粒 粒cloudy係正table都有vs1 證明都唔會好易睇
價錢全部都ok
睇你在意相差個0.0幾mm台面 定係買粒頂級色
個人認為如果budget許可 直接買粒D 色啦
始終我相信你女朋友收到粒D色 會開心過收到粒台面大小小既
新手想問下呢粒點睇
唔得 呢粒唔揀得我地揀螢光反應淨係可以揀Blue嘅螢光呢粒係Yellow 所以唔好考慮喇同埋佢個size太細粒喇 6.34mm偏細嘅一卡
呢粒野要睇實物 有機會個cloudy係覆蓋成粒石 變相係濛石
熒光就難搞
要自己親眼去睇 叫佢比多幾粒級數相近既比你拍埋比較一下
除非佢比親都係奶石你
其實淺奶都幾難睇
奶石+黃螢光唔好啦
E色大約50K,G色大約47K,係咪搵唔到類近F色同價位嘅話,兩粒都可取?感激!

大家覺得呢粒6萬中 點樣?
價錢貴
巴打,想簡粒卡數大啲,budget 大約80k , 最盡90k

你覺得可以係邊方面將就下?

Colour grade 我知一定唔會太好
Clarity grade 簡SI 1 ?
Medium blue ?

Size 想around 1.4 -1.5 卡會唔會好差

Budget 有限幫幫手
想問問呢粒大概值幾錢左右? 雖然cutting score 都唔高
靚仔少少嘅五萬尾-六萬左右啦
點解我見Blue Nile啲鑽石GIA report無clarity characteristics,即係無寫有咩comment同瑕疵?
1.5ct嘅話 質素都唔會話好差呀我見到都可以揀FG色 都唔係好差嘅顏色嚟啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞