想請教有研究開鑽石的巴打買鑽石(7)

1000 回覆
5 Like 7 Dislike

想問下覺得呢3粒點樣?
價錢都叫合理呀呢粒
係中間嗰粒貴得好唔合理
我會喺其餘兩粒下揀兩粒我估實物質素都唔錯
第1、3粒石比較接近,都係SI1,有可比性。第2粒VS2,要分開睇。

先論1、3。兩粒都冇螢光,OK。
carat:兩粒都係1.00,有少少風險,卡數打和。

color:1號E色,比3號D色高一格,但考慮兩粒本身都是SI1,冇投資價值,而DEF基本上都係無色肉眼分唔到,color的輕微分別可暫時忽略。

clarity:兩粒同樣SI1,台面都有明顯crystal,但3號的crystal相對offside,輕微佔優。備註pinpoint not shown, 要睇下實物有冇黑屎。
到目前為止,都叫做打和,最重要係睇cut。

Cut: 兩粒都係3EX, 但其實3EX係基本,3EX都有好有壞。3號table 58, 但crown angle成36度,雖然neck相對簿offset左少少,但cut score都係差1號少少,漏光情況會比較多。雖然心算,兩粒都係冇ideal cut。

cut比起clarity重要好多,會影響鑽石閃度、火彩等等肉眼容易分辨的因素。1號54k,比3號平58k,俾我會揀1號。鋤下價48k應該成交。

第2粒,貴係有原因。首先clarity VS2, 已經係另一個層級的石,價錢同1、3會有較大分別,睇圖台面乾淨,應該都可以叫做eye clean. 但備注寫cloud not shown, 要睇睇實物有冇伏,是不是奶油石。另一點係cut, 心算計到cut score幾高下,唔知有冇ideal 水平,實物理應幾閃下,唔多漏光。
Table同angle幾多先係靚cut? 1-1.5car
你地會用k金定舶金?
兩種都係造珠寶常用嘅金屬物料
要考慮嘅點係18K白金要靠鍍金嚟令到佢變銀白色
戴耐咗表面層rhodium會甩
咁就會露返18K白金原色出嚟 (帶微黃)
但日後只需要重新電鍍就可以解決
而鉑金原生顏色就係銀白色 所以就唔洗擔心呢個問題
好睇大家點睇呢一點而決定
巴打係咪可以tg搵你?🙏🏻
我覺得為左個爪穩陣d
都係18k好啲

甩色呢d 幾百蚊電鍍就可以解決嘅野
對比起甩石真係完全唔係問題

唔係話鉑金就會甩
但佢的確係軟過18K
無知一問 拎去電鍍會唔會影響到粒鑽石? 同埋拎返去是但一間鑽石店就ok? 通常幾耐拎得返
我都係啱啱先買 未試過拎去電鍍
但以我所知係唔使拆粒石出黎
好快拎得

補多句巴打
6爪嘅話應該18k同鉑金都穩陣
但4爪真係強烈建議唔好用鉑金
鬆左一個爪就出事
係唔洗拆粒石出嚟
但通常翻電都會做埋打磨翻新埋隻戒指 所以都會要啲時間 同埋鋪頭未必即時幫到你整
呢個工序要拎返工場搞

同埋未免講得太誇張喇巴打鉑金相比18K金下係會軟身少少 但唔會好似你講到咁 咁易甩 安全性咁低
安東呢巴
有無巴打/朋友去過Adamas買鑽 可靠嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞