想請教有研究開鑽石的巴打買鑽石(7)

1000 回覆
5 Like 7 Dislike
有啲係冇comment喺左邊位置㗎
不過其實喺左邊出現嘅comment都係一啲較為minor嘅問題 一般都唔洗太過擔心
係除咗見到我成日講嗰句 “clarity grade is based on clouds that are not shown” 呢句之外
咁可以邊到妥協一下? clarity grade ?

如果係類似呢啲呢?無瑕疵圖睇會唔會好伏
巴打,新手求婚 budget 最盡可以去至70k
應該將錢放係size定Color 會好啲
依家暫時target 下面4粒
想知邊粒好啲
第一粒就已經有”clarity grade is based on clouds that are not shown” 雖然佢係VS2 有機會會係milky 石 加上我又冇望過實物 都唔建議巴打揀呢啲同埋價錢都好貴
其他同樣預算 都會有更加好嘅選擇 可以再睇睇
唔該晒巴打
爬左陣文,見有人推薦過diamania, 我見價錢幾公道,個網又齊款,已簡左 d 石同埋戒指款,預約上去睇,想問下有咩要注意,同埋有冇伏?
老豆爭我2萬幾,諗返起佢無送過鑽戒俾老母想叫佢買完個幫老母完夢

想問2萬至2萬5 budget可以買咩戒指

唔需要啲咩雕花,最好可以刻字

邊度買可以信得過,同有咩推薦?
想問樓主梨形係咪冇咁多選擇?另外有冇舖頭推介?

請問呢粒買唔買得過35000
呢個budget 見好多樓上舖都買到80份嘅E/F色3Ex, clarity 就唔知
預算上可以揀到0.80ct靚色嘅鑽石
呢個size 啲媽媽都已經覺得好夠
應該間間鋪頭都做到刻字比你㗎喇
本身fancy shape嘅鑽石喺香港都唔係好多 所以都要睇下巴打你係搵緊大約咩方向嘅石先
其實都係預一卡,50k左右,如果pear冇乜選擇就round算。

呢到係咪唔興講舖頭驚俾人話係打手?
買左 10k 喊出黎
Shape Emerald
Carat 1.03
Color E
Purity VVS1
Cutting N/A
Polishing EX

你好,以上50k 你覺得如何?

budget around 50k, 一般emerald 黎講可以側重邊個factor多啲?

如要加碎鑽包圍戒指托一般加幾多錢?

🙏🏻🙏🏻🙏🏻
Polish Symmetry 都係Excellent 同埋None螢光反應?
不過就算係嘅話 價錢都係有啲高
Emerald嘅話比較睇重淨度 因為個枱面較大 會容易睇到內部
你預around 4-5K啦 睇返你用嘅石多唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞