想請教有研究開鑽石的巴打買鑽石(7)

1000 回覆
5 Like 7 Dislike

呢粒83500買唔買得過
想請教下買既地方係咪大概係咁?
natural - 香港樓上鋪/Blue Nile網店
Lab Grown - Diamond CultXXX/ MasXXX

另外想問下G 色同DEF分別肉眼係咪都睇唔出?
如果你拎F色同G色比嘅話未必睇到個分別
但如果隔多一級嚟比較都會幾容易睇到
不過其實去到G色都係一個好嘅顏色
想問下有indened natural 係可以揀定唔好揀,上網睇有啲話唔好揀,有啲就話無咩問題
買鑽石即係買張證書,無左張證書粒石就同街邊石仔一樣
等價寧願買金好過啦
請問巴打呢粒56k算唔算合理,clarity張圖唔係好識睇
budget盡量想55k內買到1卡
Indented natural要夾淨度睇
因為佢屬天然留低嘅瑕疵 通常喺邊位 唔影響結構 主要係外觀 如果底面都係就會冇咗忽咁
差嘅SI2或以下嘅先有呢個concern
我想問1.7卡鑽石幾錢左右
正常質素
個個人嘅正常質素都唔同呀
不如巴打掉返轉 你預算大約幾多
等我話返你知 預算內可以揀大概咩Spec嘅石
睇實物嘅時候應該要留意啲咩,係唔係最緊要睇下有冇黑屎同粒石會唔會黃

另外追過之前啲post見巴打你話1卡最好直徑有6.35,我搵到下面呢兩粒都有6.45,係唔係望落會比上面果粒再大少少。不過睇右下角幅圖好似好花咁
想問多一粒睇下巴打點睇
呢粒55000,見佢Color有D,Clarity SI1,直徑6.63好似唔錯
爬返post見巴打話唔建議knot嘅石,所以轉左睇呢粒
咁大個仔第一次揀鑽石,乜都唔識
30k買粒石又唔想太細既話 可以買到咩質素
0.8 正常質素
除非極少數難得的, 其他都不保值, 早年先跌價來, 出產鑽石的公司不多, 但一般都收起鑽石慢慢賣, 保持價格高企, 你一買, 已經跌價
人造鑽石已經有, 咁你話保唔保值?
當年我老婆隻求婚介指, 4萬左右, D, 1car, 3EX, Flor: None, 比例亦好, 系雜質多啲姐, 搵左幾耐, 算平靚正
揀返0.80ct左右嘅石啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞