[KPOP] K-POP 2022討論區 (37)

1001 回覆
1 Like 29 Dislike
唔係炮友啦
試下講邊個大前輩係lv3定lv4
本身都以為佢真 世界女 但咁鬼多破綻
車銀優都多得佢唔少
Nako返到日本好靜
的確人係有分熟同唔熟嘅朋友
但咁樣講出嚟都唔知話佢on9定蠢
咁其他朋友係咪冇見佢嘅必要啦
由佢101觀察到宜家,或者可以咁形容:唔係唔識撈,但只係片面識撈。

長輩前輩角度睇佢,佢絕對係勤奮上進,知機守禮,演藝技能交足功課。某啲綜藝人,同埋《驅魔麵館》劇組啲前輩演員都有認證,咁睇佢幾年嚟基本嘅演藝表現又的確對得住呢種評價。問題係佢對同輩後輩就另一回事:好9L多「意見/諗法」,平日跟住「大叔」+「領袖」人設死忍爛忍但又不時忍唔住,久唔久就會有嘢自膠,令人對佢有小器同虛偽嘅印象。佢近兩年拍劇多,開始上位,本來都好似少咗呢類嘢,估唔到今次又嚟料。有時為人嘅嘢,真係改唔到。

另外in a way佢把口唔收忍唔到,早幾年掘到常駐綜藝,拍白鍾元個《胡同餐廳》,都已經試過:去到人哋啲食店,品評太多太盡,搞到節目組同店家都有老尷情況,結果10集就落車,之後。嚟到宜家,就係做節目拍劇之類嗰啲「公事」嘢忍到,但一到個人訪談touch到佢本人就穿崩。總之呢味嘢,可能要搵個前輩認真提下佢睇《三國演義》入面楊修之死嗰啲,先或者可能再改到下。

即場分
同志效磨埋豆腐添
禾都想做車銀優lv 1好友
如果車銀優係1 呢兩個有3叫賺左啦
其實套埋韓國傳統文化就好易理解佢呢種習性:講輩份講禮數。

用文言文史書寫法,佢大致就係「負氣持儀節,熱中求進。恭於事上而輕慢於下,於同儕罕所許可。......」呢種咁。
即場拆人情
隔住個Mon都覺得好尷尬 救命
New Jeans d 歌好正
如果真係醒目到底嘅,有得兜:effectively by hook or by crook 講到「宜家係3,(希望)遲下變2變1啦」,咁就算假得嚟都叫體面。佢嘅毛病就係咁,一到事關同輩後輩就hold唔住,爆漿瀨尿牛丸咁爆,連搵張紙巾抹返都唔識。
如果咁講 佢圓滑嗰面只係一種錯覺

btw原來胡同餐廳係因為呢個原因先咁快下車 仲以為佢忙之類
好癲
去食野個店員淨係識世正
唔知佢係twice
當時落車原因係有少少語焉不詳,行程唔夾就最佳理由啦 (嗰陣頭10集,佢又的確有3集缺席)。問題係,新節目,收視OK,而且係開山唯一一個女主持/助手,真係無嘢嘅好難會咁樣兩嘢就落車。嗰陣有啲人咁樣講笑,但空穴來風未必無因:
https://www.koreastardaily.com/tc/news/111405

認真講,佢「圓滑」係因為前途而迫出嚟嘅「社會性」,而且係緊貼住社會傳統個尺度,同自己負面嗰浸嘢無衝突嘅就由得佢唔會改。出嚟搵食咁樣好難話啱定唔啱,但畀行內其他(有影響力嘅)人甚至大眾睇到破綻,就肯定唔係最好嘅玩法。
I.O.I
世正呀
兩邊fans又準備互屌
I.O.I已成condom

咁樣講出黎唔知話佢率直好定唔識人情世故好
呢啲擺係心咪得 咁樣分等級比你開名嘅都覺得尷尬啦

將最人情世故/現實嘅嘢,用最唔識人情世故/現實嘅方式講晒出嚟。只此一家,別無分店~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞