[威士忌28]夏天都係飲highball最好

1001 回覆
28 Like 3 Dislike
想問下omar harvest有冇收藏價值
差no.1 儲齊一set
好難答
以前都無人諗到日威普款都爆升

水晶球嘢好難答
可唔可以問下大約幾$一shot?
約一千half
唉,近一兩年,好多普款都炒起曬,好快窮人飲唔起威水

explore 多d lor
我呢2年都試多左好多唔同嘅三四線嘢
我依家都唔買一瓶,改為分享瓶或者落威巴度飲

不過見到好似laga 30 COD個啲就真係流曬口水,買左又會忍唔住開嚟飲
呢個買唔起先去吧飲
想請教依啲可唔可以買嚟抗通脹? 當好似本身賣方已經炒到好高,加上唔係OB
抗通漲定炒先?
諗住短炒一律反對
抗通漲正常未開瓶都係抗通漲,呢啲只出一次嘅酒正常隨時間都會升值
等於2000年前去買80年代酒貴極都唔及呢家,當然市場大咗係升值嘅因素

Laga 本身IB開到名嘅能見度好低,係唔係OB影響不大
佢貴係因為高年份islay sherry,又名廠單桶
木盒版COD又更為premium
貴係正常的
其實最重要係,你有幾中意支酒先?
我遲入坑,早一兩年開始買咗廿支Glendronach 單桶,以呢家個價都升唔少
但講真,我又唔捨得賣翻出去
上到2k中尾就out畢了
當初係咪唔應該一上就上glen 21

但如果2千max 唔洗似glen 21 , 有無邊支sherry 值得探索
邊到買下面果幾隻杯
唔同威舖都有嘅
不過杯最好問左有無先去
1.首先佢係OB COD 係diageo 個premium brand 比d人去包桶
2.抗通脤 你話買定普款就話者 (有錢到會開來自飲另計)
去到呢d rare item 都係好鐘意的威士忌飲家/收藏家多 or even投資多
幾時開d好老納來一齊share下

老老豆豆 我真係諗唔到邊支普款易買的又好sherry到老納21果個水平
但唔錯的建議考慮下glenallachie 15

其實去到呢個budget 不如落去d舖問下呢期番左d咩單桶好sherry仲好
2k 真係買到d sherry 單桶來飲 但呢d好多時搶手呀/一時時先有 變相我真係推介唔到

早排mc果支巴打我又係覺得好飲 價錢都好岩你
不過又係sold out
變左有 但又推介唔到咁
收到巴打 多謝你意見 遲d 去你post頭果幾間睇下先
仲未去過威吧
平時同我飲威個同事都走埋了
真毒成日自己一個去
驚唔識野俾人昆同笑
買左幾枝紅酒返來竟然冇酒塞,想問邊度有得買?平平地得架啦
未捨得開呀
呢到威post嚟Ching
你講鋼塞?應該商場求其一間酒舖都有?
咁又唔會
d 酒吧多數都好nice
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞