[威士忌28]夏天都係飲highball最好

1001 回覆
28 Like 3 Dislike
Btw 支laga係OB嚟只係包桶咁解
有無師兄飲開白蘭地? 新手買完威又心思思想買支xo/vsop
Brandy 一係飲高年份幾十年
一係飲90年代或之前
現代brandy就算大牌cognac都好難飲
由新手到呢家2年幾都唔中意brandy
直到早排有師請飲80年代cognac
口味嘅嘢好難講,人人唔同,不過干邑基本變化無老威咁大。單桶干邑雖然年份高都可能有啲寡。
近年的藍帶300周年復刻版我覺得唔錯吖。
普通VSOP 就無提啦,提供酒精啫。

呢支,位師兄話係80s,我唔識brandy
飲過少數好飲嘅cognac,甚至好飲過呢家啲大牌XO
好大量嘅fresh grape同舊木傢俬,同埋提子酸甜
呢個似再早啲,可能唔只80年代,拿破崙的拿破崙,應該唔錯
甚麼軒尼詩XO,都係垃圾
飲呢支對Brandy改觀
呢家買好似千幾二千?
想請教下ib 點樣選擇同入手
係唔係買番出名嘅ib廠就唔怕中伏
ib同ob 飲落去分嘢大嗎
ib 唔熟都係揀番大ib先
signatory/cadenhead/g&m 呢d先 易買d

ib嘢都係睇setting 多
例如你想試某某廠 d 咩cask類 咩年份左右就去搵ib 有無d類似嘢

ib同ob 有時幾大,支酒完全唔似果間廠d特色
有時又唔大會飲得番間廠特色出來 同d ob單桶相近
ib ob分別好大,因為ib無所謂維持廠格嘅顧慮
換言之可以同ob style大為不同,可能好好飲,可能好撚難飲
但ib吸引嘅地方係款式多,夠膽試就永遠都有新鮮感

揀ib要睇setting
例如蒸餾年、桶型、酒精度、有無人包桶、售賣地區
eg. Ben Nevis通常追1996 bourbon、Clynelish 1995 Sherry 1996 bourbon、Glenrothes dark sherry等等

新手可以留意翻頁頭舖頭嘅包桶,價錢上平易近人啲
頁頭舖頭都有好多嚟自唔同ib brand嘅出品
真心建議落多啲bar或者飲多啲share bottle,熟多啲睇setting先買
$2000樓下有時都幾多伏

值得留意嘅ib:
G&M, Kingsbury, Adelphi, Cadanhead, Nectar, SMOS, MOS, Thompson Bro, WhiskySponge, Old Particular, SV

搵 cask strength既白蘭地,以前飲開普通40度個啲,又薄又無層次又尾韻,兌水兌到不知所謂,一係落好多焦糖素
好想試佢支周瑜laph27y sherry cask
sponge我就麻麻
尋日飲完38 39 40 果3支clynelish
普通
支Glenlivet 又water down左加唔好飲

今晚試埋支glengrant
加多個whisky nerds

Allt-a-Bhainne whisky nerd果支都幾好飲
黑蛇呀、Samaroli 呢啲係咪香港少啲人入?我覺得幾好喎
黑蛇就好d 真係睇款
samaroli 你要去whisky library搵 呢個最大問題係貴 但貴得來又唔係n年前咁 包好飲
支glengrant no.42 都還好
咁係啲兩年出唔到去啫,威就當然係在外地旅行時買最抵,而且多款揀。日本仔啲包桶我買過幾支都好唔錯。
Hennessey vsop 大家點睇

未飲過 想試
我反而想買佢支xo 好靚 但呢度師兄好似唔太推介
聽聞Samaroli同SMWS一樣都係新不如舊,而舊又炒貴

利申淨係飲過SMWS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞