[威士忌28]夏天都係飲highball最好

1001 回覆
28 Like 3 Dislike
當然當然,海關唔找你,你入口烈酒就應該自己報關同交稅
最近日威做咩跌晒價
拎嚟飲仲好
日元跌到咁
都唔好講加息不利另類投資
Share Bottle group 好多人打介紹文都有錯漏/鳩吹
有平酒飲唔好咩?
要炒搵第d野炒啦
不如講下你用緊咩杯先?
Glencairn?
個人推薦直接用Lehmann

無位 唔好飲酒
會飲飲下心思思又買多支 然後見特別版呀
又買多支
sad but true
一支waxy honey
一支sherry
自己諗
例如話 Islay Violets 33 Bowmore 係80年代尾入桶
- 但其實係 1985

例如話 Arran被選作OB Single Private Cask既例子唔多
- 但其實勁多

仲有「Irish whisky果汁糖大家都聽得多,不過就可能係Teeling, Bushmills 或者 Redbreast會比較多人飲過 ,今日黎兩支冷門啲啲而又高分嘅Cooley,」
- 笑死根本佢口中d Teeling咪又係Cooley蒸餾

求其碌近日既post已經搵到幾個例子,已經分唔清楚係連自己都唔識然後9up, 定係為左sell而亂吹
peat-sherry 有咩推薦
飲過Ardbeg Ugedail , Peat & Sherry 都好鍾意
想問吓大家有冇喺YJ Whiskey Shop買過嘢?
信得過嘛?
沖highball用邊隻好?

1985呢個又唔同嘅 始終佢33y 2020 bottle 合理都係87之前的酒

arran果個就都廢事比

cooley 好東西
我估佢唔識多d掛
因為cooley 其實果d仲fruit
反而bushmill 會偏creamy d

所以我都係睇setting/價/tn去加
問威定係有氣水?"

highball 建議 搵bourbon/peat 嘢 (例如白洲/talisker 10 都係d出名highball好飲款)
唔太好用sherry 試過1-2次感覺有d奇怪
問威
之前試過蘇威勁怪,可能有d泥煤味
之後都係用日威穩陣
Islay Violet個case可以裝起左d酒隔一排遲d先出,所以唔係計加減數計得到蒸餾年份,但熟IB既會知道係1985
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞