[威士忌28]夏天都係飲highball最好

1001 回覆
28 Like 3 Dislike
masterclass 都係睇lineup/講者
鐘意美波嘅朋友
新手上路
啱啱開左我人生第一支sherry glenlivet 14 飲左幾十ml
呢幾日見到啲鋪頭翻左批Glenallachies 15 又屎忽痕好想試下
有冇巴打可以分享下兩支既差別
應唔應該咁急買支allachies試下定試真啲支14先?
我會話Glenlivet 14 木味重d 比較dark d
glenallachie 15就fruit D
原來Glenlivet 14 喺sherry入面嚟計已經算比較重木桶味?
我飲個時仲覺得oak 既味好輕
普款平嘢來計
glenlivet 我覺得佢果d酒都係偏向有d wood spics 有dd似搵舌頭奶木塊果隻感覺咁
多謝巴打分享
兩枝都飲過
Glenlivet飲落多啲啲黑朱古力味 同埋有少少咖啡嘅感覺
Glenallachie就一如以往會有陣果乾嘅味道加啲啲黑朱古力
二揀一會揀後者
建議買埋 兩支一齊飲 你就會知自己鐘意咩多啲

撐香港包桶
飲落似舊G&M strathisla果堆 重sherry再響palate加dd smoke peat去複雜化成支酒
個peat好輕柔唔oily
Finish 會再慢慢出陣煙絲滲出來
2年前第一支入手就係glendronach 21
最近飲晒發覺貴左好多

有無一千左右但類似味道既
係咪最少2千先有類似味有咩推介
啱啱回坑想買番枝,啲酒貴左成倍
想買咩
Laga 16 glendronach 21

飲到老納21 又真係唔多選擇
平平地就話Glenallachie 15
但你都飲開21 想要相似又真係難d
近排飲過teapot dram batch7 唔差 但都2k中尾 (而且呢個價我又係唔會買佢喇)
花格普款又係麻麻地
近排新出tamdhu18 tn幾好 但未飲過唔知得唔得 同埋唔平
單桶都會搵到好sherry 但又係好睇果期果間舖有咩
真心唔知點推介
high ball真係好正,去桔梗一定叫嚟飲
試完highland park 12y覺得岩自已
有無邊隻係類似值得試?
其實連登好多post都係咁
夏天必叫

有時我都會響屋企整番個t10 highball
鐘意佢d咩
佢算係一隻 花香 輕泥煤款色
唔知你鐘意佢邊一方面
什麼是t10
talisker 10yo
依杯里數好高wo清,好羨慕,不過依支個組合同SR2021 26y好似,26y個支大多數評價唔太夠力度,太柔。
雙圈飲唔起
豪一次飲呢支
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞