[威士忌28]夏天都係飲highball最好

1001 回覆
28 Like 3 Dislike
fiddich 22 有枝紅色嘅叫咩sherry king, 43% 但好重sherry
Glenfiddich 12年 天使雪莉
https://www.hktvmall.com/p/H9106001_S_3071_2021C01

Glenmorangie 10年 The Original
https://www.hktvmall.com/p/H5678001_S_695493

新人如果想揀一枝試 二選一推薦邊枝先?

睇咗#1新手入門list再揀出嚟
咁啱有枝天使雪莉喺手 兩枝都試過
答你 我個人係鐘意fiddich12 天使多啲
但唔係話morangie10唔好飲 單純口味問題
二揀一我會建議你揀後者試吓波本桶係咩味先
至於天使好似係有混桶(有錯請指正)
想試雪莉會有更多更好選擇
四百幾蚊sherry其實都無咩選擇
9成9 sherry finish
thx bro
咁我試咗glenmorangie 10先
呢個系列全部都係貓
呢枝blend 啲廠都大路
唔好預有明顯 IPA 味, style似番鹿仔12,輕鬆飲無乜投訴
都係
買左枝aberlour 14
好撚fruity但又唔會太甜

搵到鐘意嘅酒係好事
支14係 double cask
American Oak Casks & Sherry Oak Casks

不過呢間廠我都飲得少 唔識推介d咩比你
呢排開左枝Glenallachie 15 覺得好正 趁佢而家個價相對低係咪應該買多一兩枝
定係應該買一兩枝Glendronach 18? BW版同RB版其實分別大唔大?
可以試埋18 21再諗下點追法
BW 個價其實已經癲癲地 有啲令人卻步
Thanks Ching!

我見Glenallachie 15個價做daily dram比較抵 上網睇啲人都話18無15咁好 21又貴到癲 所以先考慮入定兩枝

Glendronach 18就係覺得BW版太貴 一枝買到枝半RB版所以請教大家個分別 我自己prefer 新版平飲
邊到有貨大概幾錢到

超級市場見到,好正
想問12係咪仲誇張
有無其他2k樓下日威介紹
多納18兩年前係旺角買9舊水有找
回不去了
一定要日威?
你中意啲咩先
一嚟日本情意結,二嚟想請下呢度d人試下日本嘢
有其他介紹都無所謂
基本上都係加冰飲,小弟嘢飲唔凍飲唔落果類人嚟
SunTory 10 yrs special Reserve / Ichiro 藍葉?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞