[威士忌28]夏天都係飲highball最好

1001 回覆
28 Like 3 Dislike
開心喇
機場2018 bottled $900@?

近排鐘意飲peat
Ardbeg係幾出色
多納
Masters select
想問吓yen跌咗咁多,日本酒有無邊隻宜家抵玩
但我麻麻ardcore
都係10 u唔中串 corrvyerkan好d
$1050@ 買夠$3000有promotion減$350
係日本行左好多酒鋪同Donki都無正野 最後係機場見有兩支Master’s Select $600頭一支所以買嚟試下 無飲過
近年出啲Ardbeg感覺麻麻,不論會員還是19y
未飲過威諗住買枝試下
想問下洗唔洗買埋杯?
如果想認真學下品飲嘅會建議買埋聞香杯
打算買邊支?
睇緊Glenmorangie The Original, Glenfiddich12同Monkey Shoulder
平平地試下覺得啱飲先再買貴d
其實有時我覺得好矛盾
新手未必一開始好捨得比好多錢去買/ 識得揀威士忌
而我當初就係其中一個,
亦都因為買咗啲比較平嘅威士忌,
覺得酒精感重之餘有冇咩特色,所以唔入坑。
所以每一次見到有人想入威士忌坑嘅時候,
其實我心底裏都係好想建議佢哋去威吧試左先
咩都唔識邊會去
1個去怕做水魚
2個去唔通飲完幾shot就走咩
最後都係要有個買幾枝做下傻仔水埋fd落坑
https://whiskykeyhk.com/en/products/the-singleton-x-norlan-whisky-glass?_pos=2&_sid=66e4b72c9&_ss=r

有冇人知呢隻杯同原裝norlan杯除咗多咗個logo之外仲有無其他分別?
唔知咩叫soapy
應該無

不過norlan杯唔好用
太厚同埋無集中香味功能
Glendronach 18 咁平?
杯係必須

新飲sherry 建議
Glenrothes 12 < 首選
monkey
omar sherry

bourbon 可試
glenmorangie 10

不過新飲嘅話建議上面三枝sherry, 比較濃郁,聞香同飲都比較明顯,新手都容易分得出不同味道同層次
係啊

杯是但買隻就可以?
平平地 Glencairn先喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞