[威士忌28]夏天都係飲highball最好

1001 回覆
28 Like 3 Dislike
你飲完白洲nas 覺得岩飲
筆直2000 想問買咩好?

白洲12
唔想有人酒聚 有人拎支出來
唔答

其實唔知邊度有
咁有冇啲好特殊口味嘅威可以推薦吓香港買到嘅最後
奇怪嘢真係好撞手神
都係建議你去附近D SHOP睇下 問下有無奇怪嘢
Nikka from the barrel有焦糖香氣,大愛
玩到呢支咁大

唔知too
好飲架
MC 有個Blind Tasting set 好似幾有趣

今晚去挑戰下
Coffey malt / G&G 如何
利伸 冇乜飲日威
呢期忙 我都好想go
未試過 唔識答tim
btw g&g係?
呢兩支好似都唔係真日威
Coffey Malt 麥芽味幾出,有啲香蕉蛋糕同餅乾,少少熱香餅味
想問下有冇一種whiskey 係易入口啲 同埋有甜味咁?
搭單問 sweet tooth 想飲非常之拖肥糖味既whiskey, 最好冇咁辣少啲burn,有咩推介,唔介意比貴啲
Scotch Whisky飲Sherry Cask
但唔好走去飲Macallan啲平價12價
飲Glendronach 12 15 18喇,睇budget做人
Glenallachie 15都得
新手上路 入手左 Balvenie 12 Doublewood, 14 Caribbean Cask, 16 Triple Cask, Aberlour 16 Double Cask, Glenallachie 15

想買多三四枝daily dram 師兄們有無咩好推介 諗緊Glenallachie 10 Cask Strength Batch 7, Glemmorangie 18, Balvenie Creation of A Classic
Glenrothes 12
飲過一隻glenmorangie 12 lasanta 都幾fit 你個需求
個人覺得幾斯文,幾甜
見ching好鐘意balvenie bor
唔考慮下17? 我覺得普款balvenie佢幾好 同埋試上去好似開心dd咁

另外有無考慮下peat嘢?
見你果d都係c伏易飲嘢多 試下挑戰下peat呢個大類
例如ardbeg 10/lagavulin 16/talisker10/laphroaig quarter cask
對比呢加d glendronach12 我比想飲macallan 12 sherry多d
呢支咩名堂,過幾日去冰島係咪要整返支試試伏
Thanks Ching!
17好似個價貴左好多所以之前無諗 如果17同Tamdhu 15你會推薦買邊枝先呢?
因為新手上路所以揀好多易飲野 試一枝peat野係咪應該talisker 10 易接受啲?

臨試(醉)前影,新手嚟講,呢度Glenrothes 18最啱,順喉,酒精感低,帶甜
識飲格蘭老師,一定係威界明日之星
btw glengoyne 21呢枝好似係新版,無舊嗰D咁深色咁重sherry
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞