[威士忌28]夏天都係飲highball最好

1001 回覆
28 Like 3 Dislike
thxSuntory好似易搵d搵日出街屌下先
見到ig master of malt 個 advent calendar 廣告
再睇一睇個spoiler
建議加多少少試下Glenallachie 15 Cask Strength先
Glendronach 18個價真係唔多抵飲
閒時有人開加下share就算
Ching 係指Glenallachie 10 Cask Strength?
我都有買左枝batch 7未開

Glendronach 18而家個價咁 係咪應該買12 又或者加多300上21? 但係見好多人都話18好正 好想試。。
glenallachie 10 CS

batch7呢個價真係好收貨
唔知有冇師兄分享下其他batch表現點樣
我個人覺得glenallachie 10CS係比glendronach18 RB版complex同Sherry
所以我都唔明個市場做乜升到咁貴
佢IB同OB都唔同表現

至於BW版未試唔評論
2k-3k 有冇推介送比老友
sherry
近排見有 D L樣賣BW dronach sharebottle
2,3k 好多選擇了。
Glenmorangie signet
要計complex , allachie係 CS,同dronach 普飲比又唔太公平。

但計Sherry influence ,個人覺得dronach 18 Rachel都係屌打,基本濃郁雪莉風基本要有嘅野,
反而allachie 10CS都會明顯有其他桶嘅味
本身由價錢出發所以先拎呢兩隻比較

不過睇嚟都要revisit下多納18先
想買枝得體d靚少少ge
巴打推介哩枝睇落都幾唔錯
dalmore 18 or dalmore Alex iii
Ching覺得Glendronach 18同21邊枝好啲? 15又值唔值得買?
新手上路一個月已經着左迷係咁買酒
諗緊買唔買齊15 18 21 另外再儲多兩枝18 /21
東京有冇咩威鋪推介?
自用角度
買18 21 就唔洗買15
寧願買多兩間大廠比較下,或者落bar試多啲款,
$1000落bar平平地都飲5-6款15ml,即係half
知道自己中意啲咩之後再買700ml大酒
買大酒嘅,同樣飲sherry買下Glenrothes , Glenallachie
Sherry得嚟有泥煤就Bowmore 18 deep and complex, laphroaig 10 sherry oak
心血來潮想買支酒飲下
如果拎住1千蚊去靠樣買酒會唔會好on9

利申 想買穌格蘭威 唔買日威
樓下去開果間唔會劏水魚
好嘅 唔該晒Ching!
Glenallachie有飲15覺得好正 10CS買左未開
搵日去試下你推介果幾枝先
啫係買咩
啫係邊間

點答你
想問下有無tg交流
唔知你樓下係邊間嘅情況下,建議去頁頭個啲
1000蚊靠樣即係睇支酒包裝靚唔靚?
真心,少少on9singleton都有包裝,但我唔太中意
諗咗自己想要啲咩style先,eg peat唔peat,sherry定bourbon,要唔要重甜定清新花香

bowmore 25輕鬆勝出
支25有無DD SOAPY感覺?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞