[威士忌28]夏天都係飲highball最好

1001 回覆
28 Like 3 Dislike
查實我無飲過wine cask 威喺好飲 已經怕L咗
Bowmore ok嘅
飲過一支好似係handfill,同一支21 wine cask
Bowmore背後suntory集團自己有法國酒莊,可能有關所以wine cask好啲
呢排啲yen跌咁多,日威會唔會cp值高咗?
早幾年落whisky吧飲咗17年響同25年某scotland single malt(唔記得g定c字頭 )
個陣個覺得好正,香到好似香水咁,好好飲
有冇近呢兩隻味既推薦?
新手買幾千蚊一支酒好似有啲on9咁

題外話,威士忌係咪鄙視鏈既最頂層?定係紅酒
係法國香水味定咩香水先
有一排日威係抵咗,但好似已經調整翻個價
最尾唔明
如果你當初係whisky bar飲嘅係單桶而唔係core range,呢條問題更難答
單桶同廠都唔同style
有無相呀?
allachies 15 定Bunnahabhain 18?
灰係billy walker
黑色舊盒非billy walker
我唔sure 呢樣岩唔岩
我記得bw岩岩接手出左果批黑標 好似唔係灰盒
2支都好飲
Glenallachie
因為啲人唔知幾時又會瘋狂炒賣BW到另一level
有得飲好飲多兩支喇

求其上網搵 我真喺唔熟 但佢喺咁寫㗎啵 姐係點
Bowmore 啲OB 成日都中伏
你講果枝我早一年$2000左右入手飲過 我覺得過得去 稱唔上好飲 無好驚艷果種感覺反而之前師兄講果枝Bowmore Islay violets鄭問枝小喬都真心正

個人感受 唔好插咁大力
咁好難比嘅,violet 個啲支支都198x年distill
但奇怪桶暫時都係bowmore比較穩陣
個支21 wine cask擺一排出色啲,但係無令人想追多支
所以應該話新舊版嘅分別,呢家呢款label都無乜點出
好想買角瓶5L
香港賣貴2.5倍
當時入手價差大幾百左右 果陣飲得起OB呢啲紅酒桶系列 不如揀啲老酒IB 開心下

最衰無早知
當時入手價差大幾百左右 果陣飲得起OB呢啲紅酒桶系列 不如揀啲老酒IB 開心下

最衰無早知
Bowmore ob有邊枝唔伏?
上網睇啲人都講得幾婉轉下
有都唔係平民款
大把喇

bowmore 18 d&c/springtide/lamrig/devil 123/
唔講d特別版 呢堆都好好
18 deep and complex比新手或者做下daily dram其實唔錯
以前旅行係機場買平$200

David Simson好好飲
Laimrig都好飲,不過貴咗一倍,支酒隨水位消耗真係比到變化出嚟
Bowmore sherry其實又好少伏嘅,最多係值唔值個炒價遮
都好耐無飲佢ob,飲ib多
最近入咗支Islay Violets recall下

15 darkest唔知好唔好飲?
可能係弱化版18 dc?
oh...咁我錯了,sorry
15 darkest我反而覺得係強化18dc
18dc比較水
嗯,我決定都係去飲一shot就算
啲普飲款依一兩年全部貴左50-100%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞