[威士忌28]夏天都係飲highball最好

1001 回覆
28 Like 3 Dislike
尋日最早收埋就係呢支,唔係唔好飲,只係相對地其他更有特色
唔識分新舊版,只係知另一個包裝係圓筒型,係好q好飲,呢支飲到最後
啱啱試咗杯glenmorangie the original
斯文,易入口,聞落幾清新,後勁唔勁,不過係條脷醞釀一輪
要講嘅話就係冇乜個性
的確
以single malt角度睇 真係無咩個性
呢樣輸蝕d
咁呢度邊枝對你黎講最有特色
Kilchoman Sherry Cask,唔搶口嘅煙燻好有特色
Glengoyne 21,濃郁飽滿嘅味道,餘韻超長
Loch gorm 好似近d 果d batch 深色左唔少
重左sherry?
第一次飲,無比較,但我鍾意佢peat & sherry嘅平衡感,初試peat嘅應該都會啱
揾機會試下佢呀
Glengoyne 21有圓筒型嘅咩?未見過喎,你係邊度買架?
21係方盒,12 cask strength 同18有圓筒
Teapot都圓筒
Balvenie 21 買唔買得過?
支嘢本身都ok嘅
不過個價就
大把好過嘅東西
搵到枝$2k 入唔入好
peat & sherry 千五內 有咩好介紹?
ardbeg uigeadail
laga 16
laga distillers' edition
laga 16/laga de
port Charlotte 10
ardbeg u唔識串
elements of islay peat and sherry
bowmore 18 deep and complex

甚至ib caol ila都仲得
有無巴打有飲開Mezcal?
好似今日晏就TG見過有人問
係咪Sherry Oak Cask?

呢支唔係Single Cask嚟,Single Cask定義係單桶,呢啲屬於Core Range,係好多個Macallan桶Blend一齊嘅Batch

如果想飲入門Sherry,甜少少,酒精度唔會太高嘅:
Glendronach 12 15
Glenrothes 12 15
Glenallachie 12 15

歡迎入坑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞