交唔到租,唯有同死對頭一齊住

1001 回覆
215 Like 68 Dislike
係好事定壞事會唔會太突兀?
因為諗住稍微加快下進度
未試過有女對我咁flirty所以好刺激淨係ff已經紅都面哂了
有咁嘅反應就好啦
到底陳狗而家係咪已經對鐘狗有好感呢?
自推冇文出係咪就會咁冷清
因為停完文補唔夠數
但我對鐘狗都係冇好感
咁睇嚟我要再努力啲先得
諗起佢點恰牙宜就好嬲
今晚冇文
已負皮
我入到黎,文又無,圖又無
唔建議學晒腩啲衰嘢
關我咩事
又教屎絲分多啲句 又潛移默化到佢唔出文
咁樣都唔關你事咩
文呢?
今日星期日休息,聽日再更
尋日有朋友同我講,其實個故大可以喺上一章嗰度完⋯⋯
聽完竟然有啲心動
唔好亂識朋友啦 識埋哂啲唔知咩人
岩呀 勿信損友
今晚十點出
十點留名
(35.2)

夜深人靜,小巷萬籟枯寂,鍾文傑看著鞋底那坨黏黏糊糊的驚喜,簡直哭笑不得。

正當他想往巷口走時,電話螢幕一亮,他低頭看過去,發現是鍾母打來的電話。

「喂?」

「你爸爸前日打電話俾你,點解唔聽嘅??」鍾母說話一貫的溫婉,輕聲細語,卻偏偏有種咄咄逼人的窒息感。

鍾文傑閉了閉眼說:「太忙,睇唔到。」

「唔係特登唔聽就好。」

這話顯然帶刺,他索性選擇沉默。

鍾母問:「都十一月中啦喎,你哋大學生係咪下個月就開始放假?」

「嗯。」

她又問:「你下個月有冇打算過嚟搵我哋?」

「唔知道。」
「文傑啊,我同你講過幾多次。」鍾母的語氣溫和了些:「我哋都係為你前途著想,唔好因為嗰少少嘢留喺度,根本就冇意義。」

聽下來是商量的口吻,但實際上他好像沒有拒絕的餘地。

聽見他無動於衷的樣子,鍾母有些不耐煩,於是將苗頭對準了兒子身邊的人。

「定係因為係陳凱婷?我一早就估到你哋有啲嘢。」

鍾文傑皺眉:「唔好亂講。」

簡直可笑。

最後對面的人靜了幾秒,說︰「你早啲返屋企啦,我哋好掛住你。」

家?我的家在哪裡?

電話掛斷,鍾文傑弓著背靠在牆上,疲憊地嘆了聲氣。

從某一天開始,他父母總是在飯桌上時不時提起要移民的事,問他畢業後有甚麼打算,那時他就已經察覺到了。

按常理說,父母都跑到海外定居了,他沒道理不過去,只是他一直都有點抗拒,甚至不捨,所以一直用無數個理由搪塞敷衍過去。

可能是因為小時候在父母面前逆來順受慣了,現在反而不明事理地一意孤行,把人逼急了。

但他一直下不了決心。

時間像溫水煮蛙,一天比一天更煎熬。

因此,在他還未重遇陳凱婷前,他真的快要喘不過氣了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞