唔講政見,中菜 VS 法國菜,邊個勁啲?

385 回覆
690 Like 179 Dislike
樓主又一盲西代表

我用既係中 台 日炒飯黎比, 去證明中國人炒飯認知錯誤

點解你可以咁廢, 唔識睇字?
好噁心
所以你睇到呢個post 其實都係廢
法棍比饅頭會唔會切合D
兩邊互相影響
新派中菜都學西菜用低溫/整色整水 eg 整泡泡來做 presentation ,見到有人用王剛D片話中菜不思進取真係得啖笑
返大灣區?
佢講勁我都唔知佢要比方面勁
1到4一個group咁嘅我會簡法國菜
5以上 兩個guoup以上我會簡中菜

高唔高級個標準其實都傾向西方
所以我先會話現代高級中菜都會配酒
又一代表啦

王剛條片係講炒飯既認知錯誤, 變左做中菜不思進取
應該55波
食生蠔咪又放入口啜
唔通用刀叉切開嚟食咩
55波係中菜既潛力定係現今中菜同法菜既表現可以做到品質技藝55波呀
唔正面回覆, 將論點用詞自行改左, 講另一樣野

使唔使整合下樓主精彩言論比大家睇
其實田螺都係啦,有骨有殼呢個point冇野好傾
你要傾我實用蠔餅屌鳩佢生蠔有殼
希望快啲有人記得點用花雕茅台做配搭
我覺得最值得傾嘅係用同一樣食材,可以做出幾多變化
中菜真係多變化D,煮法同處理食材方法都係
而且唔會浪費
我好懷疑我地夠唔夠知識量去做比較
如果煮中菜加咗紹興酒真係食得出有分別
只係法國菜嘅話就係

成個西方嚟比就唔係
如果「餐」「飲」配搭呢,不過其實呢個算唔算加分位都好值得思考
我地又拎隻蠔出嚟睇睇
法國:蠔湯,蠔汁,蠔 mousse,蒸,烚,焗,生食
中國:蠔油,蠔餅,炸,炒,燜

其實唔係差好遠,起碼概念上比較冇咩結論
做乜嘢...
剩係蠔種, 味道已經一個topic 啦

第一你地完全忽略食材培養
食材種類, 衍出產品

第二食材預備先於菜式
跟住先分唔同style既比較, street, country, fine dining, party food, snack, sides, drink

如上面例子, 大部分中國人炒飯都係用冷飯, 整包求快, 同一種食品, 準備, 工序, 品質已經係兩個層次
識條戇鳩去東歐旅行,幾日都捱唔住要買公仔麵返去煮嚟食
其實呢啲戇鳩去歐洲係食乜嘢,食到自己頂唔住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞