唔講政見,中菜 VS 法國菜,邊個勁啲?

385 回覆
690 Like 179 Dislike
單一個蒸魚已經夠打

果種鮮甜同豐富魚油香並存,恰到好處嘅火候真係冇其他菜系可以比較

算係中菜中難得地講究食材原味嘅做法
想知你飲過幾多
主要係連骨連皮蒸會有一種唔同嘅香氣

呢個法菜係俾唔到
試下唔google答我有咩酒咩味配咩食物
你覺得入得嚟同你討論嗰堆會唔識中國酒?

人哋講緊wine pairing
米芝蓮中菜廳侍酒師都係搵返適合嘅紅白酒香檳嚟pairing你都知咩事啦吓話

講嚟講去咪又係得茅台之類嘅醬香型白酒上到餐枱,仲要夾到嘅食物極之有限
其他中國白酒喺食飯時飲根本九唔搭八
中菜世一

利申 : 反共
歐洲的話Acqua pazza最接近
基本上落少少蕃茄同埋橄欖油仲有海水或者鹽水再加少少白酒poach
Panda Express 都叫中菜🤡
俾你計晒全部中菜,同法國麵包、西餅、甜品、蛋糕、餐酒烈酒飲品遂樣計邊樣有得打?未計講漏咗芝士、冷盤

大家主菜主食計,算係各有千秋
正 屌柒啲中菜撚就啱喇
睇阿辰師介紹啲里昂小酒館正到仆街
又cozy又貼地
duck confit 洋蔥湯好撚正喎.....
滿漢全席假架
你做先就係你? 咁邊個燒柴先就係料理始祖?
我buy你
滿漢全席假野黎架
法國菜贏成幾條街
所以問黎都曬尻氣
係得啲連登中菜撚久唔久就彈出黎話咩
中菜VS日本菜
中菜 VS 法國菜
覺唔覺食得多鬼佬野好悶
覺唔覺講難講複雜都係中菜最勁
講真中菜屌打所有菜系
要揀一款菜系食一世一定係中菜

唔講以為依班友係咩中菜學會啲會員黎
成日就彈出黎吹奏
滿漢全席據傳是一種集合滿族和漢族飲食特色的巨型宴席,起源於清朝,原為康熙帝66歲大壽的宴席,旨在化解滿漢不和,提倡滿漢一家。後世沿襲此一傳統,加入珍饈,極為奢華。然而正史對此並沒有記載,倒是只有一些私人筆記提及。亦有人認為,「滿漢全席」純粹虛構,這一名稱來源於一段相聲。1920年代的相聲演員「萬人迷」(李德鍚)編了一段羅列大量菜名的「貫口」詞,名為《報菜名》。後來以訛傳,竟被訛稱為「滿漢全席」。

屌你咁都當真
咁六脈神劍都係真啦
中菜 法國菜 其實都係同一樣野
廚藝50年先明
願聞其詳
中菜連係香港都無優勢啦
排曬隊既餐廳一定日本野西餐咁
但日日吹奏中菜

連支那港共啲酒會都係飲champagne紅酒
上面條友話咩女兒紅二鍋頭
以為自己洪七公定咩
最搞笑係啲中國酒冇人飲狗也不屌就當人唔識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞