唔講政見,中菜 VS 法國菜,邊個勁啲?

385 回覆
690 Like 179 Dislike
有骨嘅肉好食好多你唔識食就收皮啦
中vs法可能有得拗
但如果係歐美vs亞洲,我哋就真係無撚得輸
講一句自己孤陋寡聞咪算囉
冇話唔好食欣賞你lur落枱噹一聲嗰吓美感姐
有邊個國家嘅菜式贏得到中國
我冇話法式唔好,但係單獨講處理鴨/鵝、同埋燒肉塊皮,中(粵)式真係獨步天下冇得輸。

淨係講緊塊皮,唔講其他。
係咪有一個係到食白飯
魚翅?

咁我點解唔直接食金華火腿?
我唔識法菜,但係地中海料理同印度各路基本上係贏哂全球。
中菜好大程度只係華人同少量仰慕中國文化嘅外國人(而且唔係全部)受落。
中菜地區係會出現有幾種人(印度教,尤其素食嘅、跟住素食嘅,再跟住回教嘅)搵唔到嘢食,要食麥當勞嘅奇怪狀況。原因係太過唔就素食/唔食牛/唔食豬嘅人,而個別菜式其他膳食甚至食該物種嘅人都接受唔到(魚頭,各種蟲/內臟),或者根本唔會食某啲嘢(老火湯根本冇市場,亦都overrated),又或者覺得得個鹹字。
中菜係零舍欠缺香料、dairy同埋好少用豆/冇適當咁用豆,一味湯渣多。

黎巴嫩/印度/意/法餐館唔會咁樣,任何人入去都可以食得好出返嚟。
其他文化嘅人最熟嘅「中菜」只係北美啲假中菜、炒麵炒飯嗰啲香口但係好下欄嘅嘢。佛跳牆、炸子雞嗰啲嘢佢哋都未必識,中式fine dining係啲去到北京生活嘅外國人先至識,而且又係要咩都食嘅人都會見識到。

漢傳佛教嘅料理又係冇人識,個個只係識印度素食。亦都多油/重澱粉。點心其實都可以好下欄,又係好多人唔食/唔識欣賞,甜品亦都一味熱/湯嘅多,完敗畀意/法甜品。

泛東亞料理又係只係我哋食得慣,非東亞人其實唔受落,因為有更好嘅米(南歐米、印度米,而日韓人又唔點食中越嘅米)/更多嘅麵條,粥好多人覺得冇營養。豆漿又唔係個個buy(雖然豆腐OK)。
食口感。

中菜好多嘢係為咗食口感,西菜少啲呢個諗法。
法菜據一啲Francophone講係難在,步驟複雜,錯少少就成碟倒得,如果有優勢咁優勢就係要求極高。

中式各路大多數唔係咁高要求,我敢講華人其實唔係咁揀食,甚至係咩都食得落(尺度鬆)。各路菜加埋都可以冇乜香料(成日蠔油豉油)、冇乜奶油、食油都唔講究嘅(一路花生油菜油)。代價係高鹽粉、高油份,同埋食好多動物產品去填補可能唔夠味嘅缺失。

南洋/西洋啲中菜都仍然繼承咗呢點,多油多鹽,冇奶少香料。
如果你識嘅嘢係咁片面,同你講嚟冇乜意思。
韓菜我知好多連登仔會屌,但其實韓人幾重視揀/種邊種菜/米,小小韓國都有一啲奉為精品嘅菜/生果。不過韓菜都走現代東亞菜同一命運,大鹽大辣,自己煮可能好過餐廳。
中菜 = 食味精
法國人平時自己煮, 去餐廳食係為咗食好d
中菜文化係為平為省時食大鑊飯
八成餐廳煮出黎衰過自己跟YouTube 煮
根本完全無得鬥
南洋菜成日用奶喎
邊樣難啲?
好明顯牛角包難整d 又好食d
點難法?叉燒包又點易?咁肯定下定論,你自己兩樣整過未?

好唔好食見仁見智
甜品類都有嘅
有脆片、果仁、有mousse、有生果,一個蛋糕都好多唔同texture
中菜多湯水
法國菜好dry
其實要比好簡單攞一樣最普通最平嘅食材各自煮一碟菜,睇下邊個好味啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞