唔講政見,中菜 VS 法國菜,邊個勁啲?

385 回覆
690 Like 179 Dislike
粵菜都可以好撚高級
法國全部有錢人
最大鑊係乜鳩都一大盤一大碟
一係原隻上一係原隻碎上
飲食文化差異做成擺盤美感有限,先有嗰陣7味
個問題係,連登有幾多個人喺香港食過地道法國菜或者去過法國食過當地大部分菜式
有足夠知識去比較中菜同法菜
中菜發展早就已經盡咗頭,新派粵菜其實只係借用西式食材西式煮法,撇除呢啲偷雞整法,傳統中餐所有菜式一係豉油一係蠔油,任何食材都係同一隻味,睇吓鮑蔘翅肚就明,同一個汁配晒四種材料,黐撚線。

法國菜主力研究用料同烹調嘅配搭令各種食材嘅個性突顯出嚟,境界都高過中菜幾班,邊有得比?中菜只係勝在廉價易煮,夠平民夠飽肚,飽死罷就
而家中國又冇魚穫、農地被過度開發、污染問題
肉類都要靠進口

淨係講豬牛羊都唔夠其他國家養得咁講究
仲想中菜點樣發展丫

酒樓都執晒變酸菜魚雞煲麻辣燙啦
法國一樣有平民平野食
Quiche Tartiflette依啲好平就整到
因為你食緊現代中餐(快餐),唔係傳統中餐
我祖父母嗰代都唔會用蠔油,有幾樣餸我細個好鍾意食,大個想學發現只係用咗鹽糖調味

而家食材本身都唔好食嘅,咪用咁多調味料掩蓋

法餐賣咁貴都係廚師有良心用靚料
垃圾法餐咪樣樣嘢加truffle囉然後賣到貴一貴
而家啲高級粵菜全部都係玩西化

金華火腿冬菇雞汁豬油,將啲味迫入本身冇乜味嘅食材度就係中菜精粹
佢哋而家比緊米芝連法餐同香港茶樓
因為蠔油係李錦記創立人發明
所以傳統菜式嘅食譜係唔會有蠔油
講左政見先
你一樣可以拎返天龍軒、大班樓出嚟比
好多年前去廣州食過高級粵菜,佢哋只係用好啲嘅料已經好好食,無咩慢煮西班牙百日本和牛呢D

不過香港嗰啲係咁,我唔否認
法國菜賣點係食材質素
中菜賣點係師傅手勢
我都想知廣州仲有幾多高級粵菜
幾年前去廣州四季酒店間愉粵軒,咪又係香港玩法
廣州幾間5星酒店都係香港人manage
認真答你 我住左巴黎好幾年
一定係中菜 勁好撚多
佢個人口味當屌打
講真,廣州泮溪北園南園,陶陶居都去過
全部都覺得吹大咗
睇下想食乜咋wo, 我覺得魚,中菜屌打法系。
海鮮差唔太多,家禽類法出色好多,但燒鵝又另計。牛豬羊都係法好啲。植物或菇菌中菜好啲。
講嚟聽吓勁喺邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞