唔講政見,中菜 VS 法國菜,邊個勁啲?

385 回覆
690 Like 179 Dislike
使唔使做埋調查睇幾多香港, 中國餐廳用冷飯炒, 蛋唔煎好? 睇埋平均人種對飲食認知水平有幾劣?
定呢個post,中國人都仲以為炒飯係冷飯炒咁垃圾
睇下平均餐廳水平?
原來又係睇 youtube 當自己食過的傻西,唔食過點比較呀
因為啲cctoy見到個中字就會反
係寫比佢地睇的
哇, 咁唔使討論. 原來係廢物一條. 講唔贏就話未試過唔好比較, 但開一個post 係關於大部分人未試過既野.

咁所有人剩係試過中菜, 就個個投正評, 達到你目的. 輸打贏要. 唔係料理技藝討論, 唔討論食材, 唔討論兩個菜系對煮食既研究

咁咪睇下法菜加中菜雙修既ricky 點講
https://www.youtube.com/watch?v=nQvud3zn4q0&t=1s
勁啲即係咩?
樓主唔set好難傾,我見大家都係傾嗰幾個point

1)色香味
2)用料
3)手藝
4)食客受落
5)有益健康

大家繼續啦
要食過先比到wo
我就剩係食過法國十零種生蠔, 中菜生蠔就未食過啦
當然係法國菜

單係唔食得嘅唔會上碟依點已經超班幾皮
用你既講法, 我剩係食過中菜十零種生炒骨, 法國生炒骨就未食過
似乎用apple to apple 似唔會討論到
可能唔應該「用同一款菜式」同埋「有冇食過」作為比較會好D
以前中菜好似精緻好食d 不過比共慘黨搞彎哂 個撚個味蕾退化食化學元素
班北佬黎到香港話粵菜冇味食唔慣

19才子呢篇野講得幾好

陶傑文章]中國菜在海外的豐盛和衰落
去 了 一 次 英 國 , 發 現 倫 敦 的 飲 食 市 場 版 圖 起 了 很 大 的 變 化 。 首 先 是 泰 國 菜 、 越 南 菜 、 日 本 菜 , 三 雄 並 立 , 相 繼 崛 起 , 中 國 菜 漸 漸 受 到 威 脅 。 今 天 , 倫 敦 的 中 產 階 級 捨 得 花 錢 , 光 顧 一 家 亞 洲 餐 館 , 中 國 菜 很 可 能 不 再 是 首 選 了 。
有 這 樣 的 趨 勢 , 也 並 不 奇 怪 。 十 年 來 , 中 國 菜 在 海 外 不 思 改 革 , 許 多 還 繼 續 販 賣 五 十 年 前 的 咕 嚕 肉 和 揚 州 炒 飯 , 一 味 狂 灑 味 精 。 從 前 , 鬼 佬 沒 得 選 擇 , 中 國 菜 鮮 紅 艷 綠 的 色 香 味 俱 全 , 今 天 已 經 優 勢 不 再 。

首 先 , 是 越 南 菜 和 泰 國 菜 都 懂 得 包 裝 了 。 許 多 泰 越 菜 館 , 花 了 許 多 本 錢 在 裝 修 上 , 餐 廳 刻 意 經 營 印 度 支 那 的 風 情 , 潔 淨 的 白 桌 布 , 淡 黃 色 的 藤 椅 , 在 桌 上 放 一 盆 清 水 , 泛 一 瓣 清 荷 。 越 南 菜 和 泰 國 菜 對 英 國 和 歐 洲 的 優 皮 一 族 , 奉 獻 了 一 股 特 別 的 風 情 , 令 情 侶 和 夫 婦 坐 下 來 , 覺 得 這 樣 的 一 夜 過 得 很 性 感 。
就 是 這 個 字 眼 。 中 國 菜 一 直 與 性 感 兩 字 無 緣 , 除 了 口 腹 之 慾 , 無 法 刺 激 顧 客 在 飲 食 之 外 的 延 伸 的 情 慾 。 一 頓 浪 漫 的 晚 餐 , 通 常 是 一 夜 激 情 的 前 奏 , 一 枝 紅 燭 , 一 盤 海 鮮 , 一 道 半 熟 帶 血 的 牛 排 , 都 可 以 是 「 情 慾 的 對 象 」 ( Objects of Desire ) ; 越 南 春 卷 放 在 一 張 綠 葉 上 , 擱 在 一 隻 精 緻 的 碟 子 , 佐 以 一 片 檸 檬 , 色 香 味 都 直 擊 一 對 男 女 顧 客 的 情 慾 密 碼 , 這 樣 的 排 場 , 就 叫 做 包 裝 。
歐 美 的 中 國 菜 館 , 幾 十 年 來 欠 缺 的 就 是 這 些 。 荷 李 活 的 文 藝 愛 情 喜 劇 , 男 女 主 角 邂 逅 , 情 挑 黃 昏 後 , 有 幾 多 場 戲 是 在 中 國 餐 館 裡 發 生 的 呢 ? 絕 少 。 法 國 餐 廳 和 意 大 利 餐 廳 是 最 熱 門 的 選 擇 , 因 為 中 國 餐 館 雖 然 色 彩 豐 盛 , 卻 不 浪 漫 , 只 適 宜 一 對 中 產 父 母 帶 子 女 慶 祝 學 年 的 結 束 , 不 是 談 情 說 愛 的 理 想 場 所 。
其 次 是 健 康 理 由 。 中 國 菜 味 精 多 、 油 膩 , 在 纖 體 成 風 的 今 日 , 一 盤 乾 燒 龍 蝦 伊 麵 , 一 道 乳 豬 拼 盤 , 單 端 上 桌 面 , 顧 客 凝 視 五 分 鐘 , 恐 怕 眼 球 的 水 晶 體 就 薄 薄 地 泛 起 一 層 油 光 , 老 是 令 人 想 到 血 管 堵 塞 、 糖 尿 、 中 風 ; 不 知 不 覺 間 , 中 國 菜 在 海 外 沒 有 留 意 歐 美 中 產 階 級 和 年 輕 人 健 康 價 值 觀 的 一 場 革 命 。 如 此 下 去 , 不 但 邊 緣 化 , 而 且 死 路 一 條 。
在 倫 敦 光 顧 過 一 家 越 南 菜 館 。 頭 盤 是 一 大 碗 越 南 沙 律 , 蔬 菜 、 綠 葉 、 青 , 像 一 叢 森 林 一 樣 端 上 桌 面 , 那 一 團 豐 富 多 姿 的 綠 色 已 經 令 人 心 花 怒 放 。 香 港 的 越 南 菜 , 從 來 沒 有 這 樣 開 頭 , 但 越 南 菜 在 外 國 瞄 準 了 西 方 小 資 產 階 級 的 口 味 , 先 上 來 一 枚 綠 色 炸 彈 , 抓 住 市 場 心 理 學 的 主 流 。

因 為 歐 美 人 士 的 頭 號 最 愛 , 始 終 是 地 中 海 的 健 康 風 情 。 希 臘 和 意 大 利 菜 , 頭 盤 沙 律 多 用 青 菜 、 番 茄 、 芝 士 、 風 乾 火 腿 , 佐 以 一 兩 枝 黑 橄 欖 , 這 種 配 搭 , 就 像 看 《 北 非 諜 影 》 一 樣 , 喚 起 的 激 情 , 是 永 的 。
歐 美 人 士 早 已 跑 離 了 農 村 饑 饉 的 歷 史 詛 咒 , 他 們 追 求 美 食 , 不 在 於 一 個 「 飽 」 字 , 也 不 僅 限 於 味 道 好 , 而 是 健 康 和 氣 氛 。 這 一 層 , 餐 館 東 主 如 果 有 想 像 力 , 最 容 易 做 到 , 花 一 點 創 意 的 心 思 , 餐 牌 的 標 價 就 可 以 很 貴 很 貴 , 開 一 瓶 紅 酒 , 一 夜 獲 利 甚 豐 。
中 國 餐 館 的 經 營 手 法 太 保 守 了 , 麥 當 勞 是 即 食 的 垃 圾 食 品 , 今 日 成 為 跨 國 食 品 工 業 的 一 哥 ; 中 國 是 美 食 之 邦 , 今 日 卻 沒 有 一 家 跨 國 的 中 華 美 食 集 團 , 可 以 跟 家 鄉 雞 、 必 勝 客 一 爭 短 長 , 我 認 為 是 巨 大 的 國 恥 。
因 為 海 外 的 中 國 餐 館 , 開 來 開 去 , 始 終 是 自 我 中 心 , 開 來 給 自 己 品 嚐 , 拒 絕 與 國 際 接 軌 。 譬 如 廣 東 飲 茶 , 一 籠 蝦 餃 , 一 籠 叉 燒 酥 , 一 碟 乾 炒 牛 河 , 卡 路 里 已 經 嚴 重 超 標 了 。 在 五 十 年 代 以 前 的 廣 州 , 「 飲 茶 」 限 於 清 晨 , 一 盅 兩 件 , 品 茗 為 主 , 欣 賞 籠 子 裡 的 畫 眉 為 次 , 嚐 一 籠 叉 燒 包 又 次 之 , 上 一 輩 人 , 一 早 就 了 解 粵 式 飲 食 之 節 制 。 七 十 年 代 的 香 港 , 飲 茶 的 排 場 有 如 自 助 餐 , 十 多 種 點 心 一 桌 子 鋪 開 , 而 且 還 有 廿 四 小 時 通 宵 飲 茶 營 業 , 怎 能 不 暴 食 成 肥 , 濫 慾 成 疾 ?
粵 式 飲 茶 , 在 歐 美 僅 限 於 唐 人 街 , 外 國 的 情 侶 很 少 光 顧 , 除 了 氣 氛 喧 嘩 , 高 熱 量 的 點 心 , 也 是 令 人 卻 步 的 逆 流 。 加 上 西 方 傳 媒 往 往 不 懷 好 意 , 指 中 國 人 捕 食 鯊 魚 翅 , 指 中 國 菜 多 油 煙 , 可 以 致 癌 , 說 說 , 中 國 菜 就 會 變 成 了 有 害 食 品 。
越 南 菜 、 泰 國 菜 、 日 本 菜 近 年 在 歐 洲 的 興 起 , 正 是 針 對 中 菜 館 的 種 種 弱 點 , 像 不 講 衞 生 , 廚 房 不 敢 開 放 , 我 加 強 烹 飪 的 透 明 度 。 你 的 食 譜 高 脂 肪 , 我 的 選 擇 是 低 卡 路 里 。 中 國 菜 之 中 , 蔬 素 是 最 弱 的 一 環 , 越 泰 烹 飪 都 在 餐 桌 上 加 強 綠 色 。 粵 菜 的 蒸 魚 , 整 條 連 骨 帶 鱗 上 桌 , 日 本 的 魚 生 卻 精 緻 地 都 切 好 。 粵 菜 的 白 切 雞 , 吃 完 時 雞 骨 啃 吐 一 桌 子 , 賣 相 狼 藉 , 更 屬 其 他 烹 飪 所 收 斂 之 尤 。 一 碟 乳 豬 , 端 出 來 時 全 場 關 燈 , 剩 下 眼 眶 裡 一 閃 一 閃 的 兩 隻 電 燈 泡 , 場 面 詭 異 , 對 於 三 五 歲 的 小 鬼 仔 鬼 妹 , 心 目 中 留 下 恐 怖 印 象 , 更 是 不 在 話 下 。
中 國 菜 在 全 球 的 危 機 , 其 實 正 是 中 國 在 二 十 一 世 紀 崛 起 的 困 難 。 中 國 人 不 屑 了 解 世 界 , 永 遠 把 自 己 困 在 天 朝 大 國 的 一 座 夢 幻 荒 島 。 二 十 年 後 , 歐 美 的 中 國 菜 將 被 趕 向 唐 人 街 , 我 想 , 這 不 是 危 言 聳 聽 。 中 國 菜 在 海 外 從 不 肯 投 資 做 市 場 調 查 , 餐 館 老 闆 的 子 女 , 也 逐 漸 離 開 這 個 行 業 。 中 國 是 否 崛 起 , 不 得 而 知 , 但 中 國 菜 在 海 外 二 十 一 世 紀 將 會 適 逢 日 落 。
睇係country style定係fine dine
兩個菜系既fine dine 都好少有野唔食得但上碟
country style都係差唔多,會隨意好多
係用樓主講法呀
未食過就唔可以比較

就算果隻菜系冇, 都可以相近料理比較, 比較唔到味道, 咪比手藝

哇, 要食過先可以講wo, 咁講咩鳩
複雜程度 一個滿漢全席贏晒
但基本上已經唔可以再出現到呢樣野

如果講正常入餐廳
法國菜 基本上都係一個SET連配酒咁落
小食 前菜 主菜 甜品 每樣仲要可以唔同配酒
比較講求連貫
中菜 就多數都係單點
去到有人幫你每人分好碟果個級數 都未必一定有菜與菜之間配搭
現代嘅為左變得高級 仲會同中菜配西酒
但無疑單點上中菜係比法國菜略勝
但如果係比我簡食一餐正式嘅晚餐
法國菜比較大部份情況會贏中菜
要跑得快過隻馬先可以講馬
你自己窮就唔好咁大聲啦貴價中菜你又有無食過
就算家常菜,法國會有骨頭碎嘅菜式應該都遠比中菜少
當然,我食得法國菜少,好難比較
討論飲食post都咁激動
我都已經唔用一d 低調煮傳統內臟既法廚做例子去表示中菜有幾唔重視料理既鑽研. 大把country style
法菜亦唔係咁穩, 正如荷蘭芝士唔差過法國, 意大利dough 火腿係頂級. 地中海菜唔差, 但唔夠全面. 係日本咩都抄到. 中菜冇進步之餘連飯都唔識炒

仲有現代Kitchen management, 仲局限市井隨口up, 唔跟上時代
https://www.cordonbleu.edu/paris/diplome-cuisine-culinary-management/en
法國菜就用 fine dining 比,中菜就用茶記 B 站王剛片來比,笑死
我會畀兩邊各自追求乜嘢
例如兩個人食飯我會揀法國菜
但八個人食我就揀返中菜

因為兩個菜系文化唔同,好難用邊個「高級」去比較

反而色香味,食材,手藝呢啲先有得傾下

例如法國菜好中意好焦糖化營造豐厚嘅風味;但中菜就好中意突顯鮮味。
平有平傾喎,好似牛角包同馬拉糕
我覺得平分秋色喎
(假設兩樣都係值$10)
近期西餐開始興食牛尾
法餐都有牛骨髓食

都係成舊骨放入口喺度啜
法國菜...油少...
點傾落去呀...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞