唔講政見,中菜 VS 法國菜,邊個勁啲?

385 回覆
690 Like 179 Dislike
你咁撚叻又唔見你搬去法國,要你食中菜真係委屈你
培養食材呢個層面點入手好
我覺得獅頭鵝同埋鵝肝都好好食

如果比較同菜系上唔同一風格嘅菜式,我覺得大家容易入手啲
我覺得中菜嘅小食係好食過法國菜,拎粒燒賣出來,誰與爭鋒
你係咪on9㗎
你以為出面餐廳用冷飯炒?
咁樣一個PO都可以嘈 香港人
順德魚生唔係好出名既咩
天龍軒同Amber
我揀天龍軒喎

不過好個人既
一定係中菜喎

鍋味
咁你粵菜都要計埋啲糕餅、糖水、茶飲、小食、醃菜,咁又唔輸喎
應該玩二選一
紅酒燜雞 vs 花菇燜雞
蒜蓉焗田螺VS辣酒煮花螺
講埋政見都係中餐贏啦
其實從歷史經濟角度去睇就知中菜從來冇乜人去鑽研。由史前直到1960/70年代,中國人(包括香港人)都係自己屋企煮,冇乜幾何出街食,就算出街都係雲吞麵碟頭飯再唔係就茶樓點心,晚飯小菜係啲青樓妓院先會做得精細啲,講究啲,但屬於小眾消費,普羅大眾無緣接觸到。然後就係大戶人家、士大夫家族中嘅廚房,廚師係半賣身嘅終身制度,冇跳槽呢回事,呢種形式嘅存在令中菜師傅之間一來欠缺交流,二來就算當中有人鑽研到新技術都好難流出。

而中國同法國民眾最大嘅分別在於後者中產階級冒起,需求令飲食文明普及化。而且社會制度保障自由同私有財產,衍生出成行成市嘅小規模cafe,呢啲條件都為廚師製造誘因去發展食譜。
薯蓉 VS 刀削麵
如果計呢幾樣,點解我睇到粵菜完敗
呢啲「歴史」你自己作出嚟?

「由史前直到1960/70年代,中國人(包括香港人)都係自己屋企煮,冇乜幾何出街食,就算出街都係雲吞麵碟頭飯再唔係就茶樓點心,晚飯小菜係啲青樓妓院先會做得精細啲,講究啲,但屬於小眾消費,普羅大眾無緣接觸到。」
除咗鵝肝,其實法國菜有乜名菜?次次去法國餐廳,香港啲酒店入面個啲,都係龍蝦湯之類,加一個前菜,主菜都係煎牛扒,或魚柳,或羊扒,配個汁。
我覺得生蠔都噁心
清朝以前成個社會結構都差唔多,九成人口務農,農村習性就係各自家族煮大鑊飯,青菜炒青葱,青瓜炒青椒之類嘅農家餸菜,生日先獎你一隻紅雞蛋,過年先捨得劏隻雞十九幾人分,豬肉係稀有珍品一年食唔到一次,牛肉更加唔使旨意到死之前有得食。我哋平時睇埋啲TVB啲古裝片洗晒腦,講到啲古人好似現代香港人咁懶得煮飯就出街食,然後叫到成枱餸,豬牛羊雞鴨鵝魚蝦蟹非常豐富。其實邊會咁,古時根本冇咁多食肆,一般人嘅食肆經驗只係喺路邊茶寮飲碗茶食個饅頭,叫碗陽春麵已經係高級消費活動。一個典型平民唔會有機會光顧客棧妓院,自然冇機會見識嗰啲菜餚。較好彩嘅識得一個半個富貴親戚,去飲喜酒嗰次可能就係佢一生中唯一一次嘅酒家經驗。歷史真係咁,唔係TVB嗰啲。
你講緊1960/70年代都係咁喎
法國大餐,
大陸70年代尾改革開放以前的確係咁,甚至更衰。而香港1971年麥理浩男爵開始主政係分水巔,之前都唔好得幾多,粵語片係好好嘅參考,多數人住木屋住板間房,好少少住徙置區,窮過鬼,邊有閒錢出街食飯?但香港起碼有一班公務員,有班幫英資大行打工嘅人,同少數商人,比大陸好好多。呢班人數目唔知有冇廿幾三十萬,或者更少,但無論如何係中產嘅雛形。佢哋嘅消費模式唔可以同今日嘅中產相比,但唔需要憂柴憂米嘅佢哋,間唔中都會有出街食飯嘅習慣,佢哋就成為直至1970年代初期撐起為數不多嘅餐廳酒家嘅主要客源。
酒從來都係人類飲食文化重要嘅一環
你睇歐洲日本都有各自發展自己嘅酒
係唔知點解中菜冇哂咁滯
中菜點會冇酒呀,平時都成日用紹興酒煮餸
黃酒都成日用來煲雞湯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞