唔講政見,中菜 VS 法國菜,邊個勁啲?

385 回覆
690 Like 179 Dislike
問題係上面話中菜貼地
Imply緊法國菜離地

但係法國嘢其實好多都好平好易整
Gratin dauphinois 大鳩樂大快活已經搵到
好似小學飯盒活力午餐都有
香港好似係叫薯仔千層批
只係好多人食完都唔知其實食緊法國嘢
中菜煮魚可以點屌打法式煮法
唔熟中式煮法真心想問
孤陋寡聞淨係識清蒸加薑蔥或者加一大堆酸辣嘢煮到條魚變紅
睇返一般人認知嘅法國菜式 https://www.expatica.com/fr/lifestyle/food-drink/top-french-foods-with-recipes-106720/

1. 洋蔥湯
2. 紅酒燉雞
3. 卡酥來砂鍋
4. 紅酒燉牛肉
5. 梳乎厘
6. Flamiche (包住嘅quiche)
7. 油封鴨
8. 尼斯沙律
9. 普羅旺斯燉菜
10. 反轉蘋果撻

有邊樣屌打中菜
唔好講幾千蚊一餐嘅法菜啦,就算係法國人好多都未食過啦
個人覺得菜式嚟講大班樓仲好食啲
陶陶居點心好食嘅,但未至於話驚艷
蒸(清蒸、果皮、豉汁)、油鹽水、鹽焗、煎,炸、起球、烤魚、潮州凍魚
問題係有邊間點心好食過佢

唔好為反而反
點會
去酒店中菜好多都仲好食既,但貴d姐
好食但欠缺finesse
仲有lur骨嗰吓美感
冇反,只係覺得正常嘢
料唔差,冇蒸過龍,但冇乜特別
唔使特登去食
淨係普羅旺斯燉菜呢道個個老母都識整嘅veggie 已經贏過你老母嘅蒜蓉炒菜芯/薑汁炒芥蘭啦
原來係咁
再講,我地由細到大,食開中菜,你叫我地去比較,正常都會主觀偏向中菜啦
睇你個樣似係未食過啲訂枱要等幾年,埋單用萬去計個啲私房菜。講貴中菜啲鮑魚花膠魚翅會平得過法國菜?

淨係講甜品一塊陳皮都已經可以係天價,當然法國菜都可以食得好貴,但係唔好以為中菜得啲濕鳩酒樓水平。
拎鮑參翅肚嚟J中菜真係大撚鑊

用你塊30年陳皮煲嘅紅豆沙同法國甜品文化比就仲大鑊
川菜入邊開水白菜屌打粵菜啦
中國人講魚成日都話薑蔥蒸/果皮蒸世界第一無人能敵
講真Steam Fish啫,你有薑蔥豉油,人哋都有香草檸檬牛油
唔同口味啫
要講起碼都拎個松子魚嚟講啦
唔好講到屌打成個粵菜
只係川菜入面其中一個唔辣同比較出色嘅菜啫
大兜焗菜 贏咩?
蒸 炸 煎 炆 炒 滾湯 水煮 刺生
呢堆嘢西餐一樣有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞