唔講政見,中菜 VS 法國菜,邊個勁啲?

385 回覆
690 Like 179 Dislike

點會冇
中廚勁過西廚嘅應該有埋爐炒嘢嘅功夫,煎炒煮炸不停轉換都係一隻鑊幾分鐘內完成,冇得話較吓個油溫幾多度,冇話要用timer,冇話要用溫度計睇吓食材熟未,更加少似西廚成日要試味,中廚全憑經驗感覺在分秒間決定,西廚好似冇呢個功架。

要反嘅一定可以話中菜師傅落後唔識用設備幫手
我食過法國菜條魚原條上喎 仲要唔係咩高級野 普通餐廳咋喎
咁又唔好咁講
中菜法國菜一樣有平有貴

呢啲post嘅問題
根本從來就係將中菜咁龐大複雜幾個體系group埋一齊
然後拎來同French cuisine /其他國家菜式做比較

淨係川菜同粵菜根本個分別都大啦
睇你比邊方面
比食材同煮法多樣性,中菜絕對贏幾條街
比擺盤同整個餐飲體驗係法菜更好
比味道就好睇個人口味
梳,我鄉下仔未見識過,要去搵黎試下
即係中廚求鬼奇
咁都可以拎黎吹奏
中菜只係一個統稱,本身就有8大菜系,法國菜就只有法國菜,而一般我地食開既粤菜都未係第一
「求鬼奇」都有米芝連星星,咁你即係曲線係話西廚垃圾姐
你覺得拎米芝連果d 會係你講果d 求其煮咩
哲學上嚟講有冇諗過其實西化咗嘅係我地,所以覺得中菜西化咗啱口味啲?
除左wine pairing 之外法國菜點好食法
淨係見到你踩中菜
冇聽到你具體話法國菜點好食
定係複雜兩個字已經講哂
以為茶記中湯就係全部?
冇老母煲湯係慘嘅
中廚又好西廚又好咩國家廚師都好
做十幾年乜都變晒身體記憶啦

同埋統一餐廳出品一定會有制度
埋爐嗰個一定要跟足主廚Recipe
中菜有時就係咁屎忽鬼個個埋爐都有分別
所以出名嘅中菜廳,啲老饕會睇吓今日係邊個負責埋爐先坐低食

你話中菜一隻鑊搞掂晒同出品快就真嘅
中國菜幾千年,法國比盡幾百年。 無得比
其實點樣贏幾條街
食材嘅話,中國種嘅菜類唔見得多好多,肉類就因為中國人背脊向天嘅都食所以多過外國
海鮮就直情少

煮法成日講嘅煎炒煮炸焗炆蒸浸灼燉烚鹵炆煲
其實呢度好多煮法西餐都有

俾盡都係稍微贏少少
歷史耐就一定勁咩

埃及菜超過3000年點睇
法國佬食個晏兩粒鐘
香港15分鐘
點比
湯都有滾湯 燉湯 羹
中菜係背脊向天都食 法國有無咁癲
「個個埋爐都有分別」咪就係因為中菜嘅製作方法流程,出品品質好大程度控制喺廚師手中,所以對廚師嘅個人技巧要求高啲;西菜嘅做法只要有大廚監督,好似邊個落手做都差唔多
唔講又有咩好比呢?有人味蕾,食物有調味,你只不過係個制作方法同效果上既分別,無高低之分
相信你阿媽煮法國菜同飯堂既中菜比,都係飯堂穩勝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞