唔講政見,中菜 VS 法國菜,邊個勁啲?

385 回覆
690 Like 179 Dislike
睇苦情粵語殘片當現實
嗰個年代我日日出街食飯

利申:窮人
會直接拎黎飲除左茅台仲有咩
女兒紅(即花雕酒)冇聽過咩?
仲有甜酒、糯米酒

Google 都有一堆,有啲超市好似都有見過

二鍋頭高粱酒中國葡萄酒茅台酒酱香型白酒浓香型白酒清香型白酒米香型白酒兼香型白酒五糧液稠酒黃酒(雄黃酒紹興酒花雕沉缸酒)瀘州老窖荔枝酒米酒桂花陳酒
喝二鍋頭就像說標最準的普通話一樣,是體現北京韻味的一種表現。喝的時候多配以涼菜如花生米、高碑店豆腐絲、醬牛肉、拍黃瓜等。在品嘗老北京小吃,比如涮羊肉、滷煮火燒,爆肚,白水羊頭的時候,食客也常常一起飲用二鍋頭來助興提味。並且,在冬天吃餃子時,配以二鍋頭是最常見的搭配方式,有俗語道:「餃子就酒,越喝越有。」

二鍋頭在北京市場上以「紅星」和「牛欄山」兩個品牌為主,分別愛稱為「紅二」和「牛二」,二者區別主要在於紅星二鍋頭的酒精度數較高,另外尚有永豐牌二鍋頭。「小二」是指小瓶包裝的二鍋頭酒,一般為100毫升,適合攜帶和獨飲。
流行文化影視娛樂係歷史嘅最佳見證,睇你對香港六七十年代所知甚少,我建議你參考一下
洗唔洗我又逐間法國酒廠google哂比你
你鐘意囉,你問我咪 google 俾你,又唔係串你
中國酒文化係冇外國發展得咁精致,但唔會「冇哂」囉
留意番我有打”咁滯”
唔係話完全冇
但咪得得超市你見到嗰一兩排
但同歐日一比差天共地
廢老自己親身經歷所見所聞都唔信,你叫我去睇片?敢問哥哥年紀幾大?
食法妹 點睇
第一,你一個係咁有幾大代表性?第二,你講嘅嘢含含糊糊,九成老作。嗰個年代即係邊年邊月?日日出街食飯去邊區邊間多?你當時做邊行住邊度?就咁撻一句出嚟就當係,咁唔清唔楚嘅經歷真係不如睇片仲準確
想問下樓主計唔計甜品做菜色
你認定我係老作咁我講乜都冇用
睇 TVB ,個個都住千呎大屋
其實多唔一定好
你咁講我更加肯定你講大話,你應該未經歷過70年代初期,估你係80後,最多70尾,相當肯定你係將80年代嘅印象投射到70年代,以為同樣年代久遠容易過到骨。你話嗰個年代日日出街食,一個年代十年,我就當你折實三四年,即係食咗過千餐,數幾間都數唔出,你仲想人信,少年你太天真啦
法國菜係食細膩度
每樣野都好似諗過度過研究過
好唔好味就見仁見智
香港節奏咁急邊個同你慢慢品嚐

中菜最正嘅係鑊氣
最適合大啖中啖咁食
黑椒豬扒/雞扒
大排檔炒野最正
上海菜、北京菜其實都好有特色
片皮鴨
小籠包
銀絲卷
呢d其實都好屈機同好吸引鬼佬

不過我同意中菜完整度無咁高,係環境氣氛、餐桌禮儀、餐飲、酒、甜品呢d同法國菜真係無得比

不過其實都見中菜都係到進步緊,嘗試緊點樣變得更高檔,不過真係要d時間

係,如果講Chinese第一個諗到嘅應該係京菜,京菜其實好夠格上fine dining。另一個係上海菜。呢兩個唔係只有小食/food court級數,係可以上business class/外交場合嘅層次。

如,片皮鴨同粵式嘅燒家禽係咁上下層次,但係後者冇咁出名。
C hing識啲嘢,講得幾中
又一次創造歷史
開水白菜
龍井蝦仁
佛跳牆

呢啲都係非粵菜,但唔辣唔油又好食的中菜來
係,而家中菜都開始玩wine pairing
不過高檔化唔多唔少都係揉合西化

反而日本菜個完整度幾好,但有啲千篇一律
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞