唔講政見,中菜 VS 法國菜,邊個勁啲?

385 回覆
690 Like 179 Dislike
咁任何食品都有「口感」㗎啦我係講緊中菜係會特登為咗個口感去食,好多時件食材本身根本冇味,只係煨上湯etc俾味,但其實只係想食個口感,呢樣同西菜好唔同。

牛角包而家用機整,可以上youtube睇下
香港最出名嗰D牛角包狗也不屌

叉燒包其實都有用老麵
要自己爆開三辮好難㗎
仲要煮餡包餡

不過而家難食係因為全部都係工場整
暫時中菜領先
總之而家係香港牛角包係屌打叉燒包啦
新香港你話係就係啦
Cls 中菜得一款湯都夠膽死講得出
無知真可怕 平時d師奶係廚房拎得出手既湯式都可能至少3-4款
我就未食過一個叉燒包係特別好食
你可以講下有邊間

牛角包我就食k11果間
佢好似唔係講老火湯
我都話「好唔好食見仁見智」,而家係你話牛角包難整啲咁你可摸耳分享吓你自己整牛角包同叉燒包嘅經驗?點樣牛角包難整啲法?
上湯都有好多種啦
現成史雲生都有幾款賣
自己上網睇啦,我鬼識整
我睇完覺得牛角包麻煩d
識西咩d 垃圾
剩係Ricky Cheung 知識手藝係香港中菜師傅有邊個比得上. 香港廢西可能仲認為炒飯要冷飯, 蛋要黃金包住每粒飯. 唔識蛋要煎香,要上黃金色係再加蛋上. 日本中菜廳幾細規模都唔會用冷飯. 大陸西既YouTube 就一半用冷飯. 香港大排檔d 片又係冷飯

呢個地區d人講飲食,食返譚仔算啦. 都唔好講養蠔青口魚子醬. 以為雕花就係手藝

一個連刺生料理都做唔好既菜系講飲食

上面仲有人舉地中海印度做比較,

唯一同法國菜得日本菜有得比

料理係由食材 食材預備 手藝 配味 餐單 菜系

未食過法國菜就上YouTube 睇下人地d chef 點樣run
叉燒包複雜D
或者可以咁理解:中湯只係得料加水=湯,唔同材料只係唔同口味,但基本上都係同一個煮法。
西湯就....可以淨係料加水,又可以blend咗佢,又可以整velouté,亦可以變成凍湯,起碼有幾種唔同做法。
有無聽過three grand cuisines
成個post啲人就係攞法國貴價菜對比香港酒樓級數菜色
咩野年代,講就係?地中菜係有賣點,土耳其d 野擺得上大場面?

講面包芝士釀酒,部分國家同法國仲各有千秋。整體點比?

意大利造dough 出色,荷蘭造cheese ,酒睇氣候。但加埋係咪法國最強呀?日本近代追得幾貼,西方料理愈黎愈copy 到有自己特色.

中國?土耳其?地中海?

Dough cheese wine 既衍生都仲係世界頂級宴會配角

宜家講平民化呀?剩係造包既fermentation 中國都冇研究分類啦
癡線
中式包點無研究就唔好講出嚟貽笑大方啦

fermentation 中國人已經玩咗好多年
你食嘅豉油都已經係,日本仔食唔食豉油呀?

支那仆街嘅係近年咩都以快取勝,都唔理乜叉文化傳承

日本仔D嘢係好食,但好多都係外來嘢再改良,同3 grand cuisines嘅歷史比車尾燈都見唔到
歷史耐就叫勁?邊個存在先就係佢霸左?

有邊隻中式包可以排上大場面同世界頂級包比

都費時d 盲西講,YouTube, google 有哂例子,法式食譜同中菜食譜咁大差距都仲可以支持

竟然有做fermentation 就叫有得比。咁舉下中國人對包研究有幾多

https://growyourpantry.com/blogs/baking/types-of-french-bread-15-varieties

每種包再有唔同variation. 一個靚pizza dough 要7日起fermentation. 不妨擺d 中國人做包工序睇

日本菜抄左人地d菜就唔係自己料理系?菜系係不斷進步
生蠔係法國出名,唔表示日本生蠔唔係日本飲食,而日本蠔種水平去緊世界級

哇,發明先大哂。意粉比埋你呀盲西。
都費時講有邊隻中國牛肉料理可以食3成熟以下,唔知有冇tartare ,有咩海鮮魚類可以生食,有咩貝類即啪唔死得
生食=威啲?
又一件盲西? 邊隻字代表緊生食威d?
係講緊中菜連可以生食既菜都冇, 唔好咁廢啦, 比例子得唔得?
都已經唔問中菜有咩水果見得人. 連種生果都種唔出世界grand cuisine level

用平民炒飯比
中國
冷飯冇飯香代表
https://www.youtube.com/watch?v=1Q-5eIBfBDQ
飯撈蛋失去蛋香
https://www.bilibili.com/video/BV1NZ4y1V7K5/?spm_id_from=333.788.recommend_more_video.-1

特登去埋bili 睇埋D 中國人點炒. 就算有一半唔係冷飯, 大部分係飯撈蛋

台灣正確代表
https://www.youtube.com/watch?v=rS_h5Ts5NXI

唔好將台灣厨黎當中菜, 要拉就拉香港入中國菜系

香港代表, 但軟飯王d 飯由煮好到落鑊隔太耐都係乾, 日本9成炒飯片超哂中國香港班, 而Ricky 係法菜出身, 唔好認親認戚
https://tw.appledaily.com/lifestyle/20200808/WWH3TYLKKTALM3L4TCBBAY7R6Y/

唔好又話炒飯係中國發明, 用中國鑊炒先所以係中國菜. 人地鐵板炒飯都贏你9條街, grand cuisines? 笑撚死人咩, 連基本概念都錯到離譜. 對食材研發唔認真. 點解冇生食料理呀, 因為試果d 死哂囉

你做先就係你? 咁邊個燒柴先就係料理始祖? 仲有日本炒飯係用珍珠米, 日本醬油, 日本肉同日本蔥. 係日本炒飯, 唔係中菜, 你中國點炒出黎果d 就係中國炒飯

中菜厨房又柒, 人又樣衰, 連d 支持者都廢過人
攞B站片來做比較?食過十里洋場炒飯未呀?
以上全部都冇食過? 要食過先比到? 你講野都幾多前設
咁你開post 目的係咩? 不如解釋你咁講既意圖

王剛成800萬view又睇唔到? youtube 有高質中國人炒飯掂既咪擺出黎, 我youtube 睇既日本炒飯全部都係我見過比中國人炒飯出色, 仲要成千上百
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞