唔講政見,中菜 VS 法國菜,邊個勁啲?

385 回覆
690 Like 179 Dislike
睇邊個廚師煮邊個廚師煮得好食咪好食囉,邊有得咁比較,同埋文化同飲食習慣都唔同,人地法國人都可以覺得天價中菜麻麻,所以先會有車軚人指南講當地邊啲好食
燒鴨燒鵝已經無可能屌打啦中菜雞都有 炸子雞 鼓油雞 沙薑雞 牛肉的話 好食既清湯腩 完美演繹清得黎好食
係。中菜一樣有米豬連 你可以話presentation 黎講法國菜普遍比中菜優勝 但味道一定唔係屌打。尤其海鮮 中菜變化好多。

睇過隻老鼠就知呢道好食
話Ratatouille係螺旋型擺已經知你唔撚識
個兜嘢叫Tian
仲要話個個老母都識整
家常Ratatoullie根本上就大兜焗煮菜
仲話煮醬底你真係搞笑
九唔搭八

唔通我又話中菜乜都拉油落味精算撚數咩
睇你個人係邊
https://cuisine.journaldesfemmes.fr/recette/317747-ratatouille

法國師奶屋企煮的 ratatouille ,賣相同兩餸飯冇分別
法國菜大廚勁過中菜d 大廚啦
改個名叫普羅旺斯燉菜,賣你200蚊都唔過份啦
有時啲嘢就唔好講到咁撚死
蕃茄炒蛋個個老母都唔同煮法啦
呢堆係咪同梅菜扣肉, 魚香茄子果堆比
你老母煮嘅魚香茄子同大排檔煮嘅都唔同啦
真,普遍中国人味覺退化都係一大問題,下下重口味cover過去又點會有發展
見到就覺得中菜輸係包裝上面

你講嗰堆食材至少我聽到會興趣不大
原生中菜有刺生咩?
肥媽最愛鯇魚刺身

一係家常vs家常
一係精品vs精品
撈亂比根本唔公平無意思
你呢堆圖明顯好過上面條link
法式焗雞/鵝/鴨/Coquelet 或者Rotisserie點都屌打中式燒鴨燒鵝啦
燒出嚟多汁同滑過啲中式燒味好多
配菜薯仔蘿蔔洋蔥入晒肉味
又可以配唔同citrus 類生果或者香草同埋唔同醬汁砌
大把variation
法國麵包真係好食
我諗多數人日常都係食麵包加芝士,法國佬日日食大餐咩。
你老闆,我就係一間法國公司做緊野,班友食快樂蜂炸雞渣。 你以為
一慶祝就買紅酒,芝士,幾條腸返來切。
你係沒好like呢?
佢應該去開稻香個d求撚期食兩三千蚊就以為食盡天下美食

佢應該連滿漢全席都未撚聽過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞