唔講政見,中菜 VS 法國菜,邊個勁啲?

385 回覆
690 Like 179 Dislike
日本菜 presentation 係正,但感覺有時太著重食材原汁原味,限制左佢地煮法
係亞洲討論區問中菜定法國菜
世界公認中國菜係唔好食
美國panda express幾多人食
屌,美國人去撚到邊都要食漢堡包薯條牛扒嘅體質真係好撚煩
咁應該去邊問?
-歐洲:法國所在
-西半球、大洋洲:北南美都係歐洲文化制霸
-地中海:都係法國所在及影響力
中東都好大程度擁抱地中海料理,即係又係法國控制過嘅北非同黎巴嫩
淨係中國白酒 黃酒都大把種類啦
你唔知唔代表冇
你見到呢個po有人話中菜冇酒就知冇得討論
基本知識量都唔係同一水平
淨係飲既你求其係惠康既酒櫃都一堆中國酒啦cls
再唔講煮野食果啲
你睇到既係香港姐
剩係計潮洲菜都贏法國菜啦
我都覺 日本菜變化唔夠多
真係有成語膾炙人口個膾字就係講緊生肉片,不過好似明清開始魚生唔再常見
亞洲好撚大喎中日韓係亞洲,印度東南亞都係亞洲,土耳其中東繼續係亞洲,點鬥啊唔撚公平喎

一個亞洲vs歐洲+南美洲+北美洲
又真係對亞伯幾唔公平嘅
魚就少啲
貝殼類好多會用生醃嘅方法
亞洲菜系多好多喎南北美菜本身衍生自歐洲菜,至少論多樣性唔會及得上亞洲菜囉(比乜鳩,我全都要食
所以我咪話亞洲飲食屌打歐美囉你衝出嚟做乜9啊
講落好似又係,諗起之前見到潮州雜貨舖有個雪櫃雪住啲醃螄蚶
夜已深 神智不清
所以有個講法叫世界三大菜系
中國菜、法國菜、土耳其菜

中國菜包含晒所有東方菜式、包埋日韓東南亞
法國菜包晒歐美所有俗稱西餐系列
土耳其菜包埋所有中東菜同伊斯蘭菜式

咁計係三個都打和嘅
唔覺打和淨係中日韓泰都屈撚晒機
都唔100%係嘅

有某啲情況,一隻完整嘅雞,或者乳豬咁上桌,視覺上係比較好

但多數其餘都係法式一份份擺靚靚比較好睇,呢個真係冇得拗
都唔係嘅,食下大班樓就會發現佢學法菜一樣尊重食材原味

但佢絕對係極極極極異數
樓主係講中菜唔係粵菜,八大菜系計口味款式都吊打法國菜啦
你個邏輯係咪炒晒間

你食粵菜就好d嘅料,咁你講西班牙(豬?)和牛呢d咪人地好d嘅食材,又唔俾用?

即係我同你鬥快射入10次龍門,但你唔準用腳?
失你個死人頭

近年高階點心精進左好多,應該領先緊全世界
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞